Muziek die onderweg is. Zo wil het in Rotterdam zetelende Coal Harbour zijn concept het liefst omschreven zien. En zo moet ook de eerste cd ‘JOLT’ van het tienkoppige ensemble worden beschouwd. Luister ernaar en oordeel eventueel: er kan nog wel het een en ander bij. Maar waarschijnlijk is de conclusie: tjonge, wat mooi, er hóeft niets meer bij.

We kunnen er kort over zijn. Coal Harbour is één grote verrassing die het hele grasland van de muziek af graast. De tien musici, jong van lijf, maar gelouterd in hart en ziel bewegen zich door de muziek alsof zij ooit onderzoekers waren die tot één slotsom zijn gekomen: dit is wat wij gezocht hebben en zó hebben wij het uitgewerkt. Dat betekent voor JOLT dat grenzen zijn opgeheven. Coal Harbour werkt er met het grootste gemak aan een amalgaam van stijlen: eigentijdse gecomponeerde- en geïmproviseerde muziek ligt gezusterlijk naast volksmuziek, naast variétéklanken, naast orkestmuziek zoals die ooit door Gil Evans werd gebracht, naast popmuziek, naast naar eigen inzicht omgebogen marsmuziek, naast kamermuziek avant la lettre en naast ja, wat nog meer?

Naast niks meer. Want Coal Harbour is zo compleet als een zorgvuldig samengestelde reisgids. Het is verbazingwekkend te horen hoe deze jonge musici erin zijn geslaagd een gezamenlijk concept te bedenken en dit uit te voeren middels individuele uitgangspunten en visies. En wonderwel vloeien die visies ineen, versterken zij de som der delen en construeren zij een bouwwerk dat alle kritiek kan weerstaan en niet gevoelig zal zijn voor het knagen van de tijd. Want JOLT is van deze tijd, van toen en van straks. Het is tijdloze muziek die zowel de beginnende muziekliefhebber als de doorgewinterde boeit.

Coal Harbour bestaat sinds 2013. Het verschafte zichzelf een laboratoriumfunctie: laten wij op onze eigen wijze onderzoeken hoe wij willen musiceren, hoe wij willen componeren, hoe wij willen arrangeren en bovenal: hoe wij nergens blijven stilstaan, maar liever elke beweging in de tijd als een natuurlijk gegeven zien, een steen in de rivier die noopt zonder natte voeten op te lopen, naar een andere te springen. Dat leidt ertoe dat harmonische structuren à la Claude Debussy soms naar de atonaliteit van Arnold Schönberg neigen. Maar er nergens mee uit de pas gaan lopen. Coal Harbour is immers een strenge menner.

Een strijkkwartet maakt deel uit van de bezetting van Coal Harbour. Het fungeert als een soort gangmaker in de orkestrale delen van JOLT, maar evenzeer als subtiele ondersteuner van de mooie eenmansacties van de diverse solisten. Het toont zonder meer dat de muziek van het tentet doordacht is en tegelijkertijd alle vrijheid laat voor intuïtie, individualisme en zucht naar verandering.

Geluidstechnici, een fotograaf, illustrator en een schrijver hebben zich bij Coal Harbour aangesloten. Dat resulteert onder meer in de GoTo-tekenrobot die de grafische vormgeving van de cd-hoes voor zijn rekening nam. Erg mooi gedaan en eveneens een bewijs van een afwijkende en eigenzinnige blik.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Coal Harbour – JOLT
Eigen beheer

Tom Ridderbeekx– trompet en flugelhorn
Yoran Aarssen– klarinet en altsaxofoon
Sam Thomas– trombone
Ephraim Feves– viool
Esther Wüstenhoff– viool
Yanna Pelser– altviool
Thomas van Geelen– cello
Robert Koemans– piano
Thomas Pol– basgitaar
Willem Romers– slagwerk

www.coalharbour.nl

Previous

Rudie Kagie herdenkt in boek heilsoldaten van de jazz

Next

Piano Yosuke Yamaha zucht onder het juk van de tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook