DASH! Is een nieuwe weg ingeslagen. De felheid van de afgelopen jaren is afgetopt, elektronica heeft zijn intrede gedaan en de eigen inbreng van de drie groepsleden is zo mogelijk nog groter geworden. Op het album ‘Rewired’ is het uitgebreid te beluisteren.

Rewired is het zesde album van DASH!, dat vanaf 2004 bestaat als een octet. Het maakte echter in 2012 een herstart als trio, dat met deze nieuweling zijn vierde cd aflevert. Een schijf waarop de nieuwe aanpak van rietblazer Maarten Ornstein en zijn twee gezellen tot in elke vezel is terug te horen. Voornaamste veranderingen zijn het drumstel van Erik Hoeke, die zijn vorige inruilde voor een lichtgewicht ‘cocktail’-set, en de vintage elektronica, die Maarten Ornstein aan zijn saxofoons en klarinetten verbond.

Daarmee is Rewired een indrukwekkend document geworden. DASH! nam het album op in een zelfgebouwde studio, die het neerzette in de vaste repetitieruimte in Amsterdam. Daardoor viel de tijdfactor weg: het trio kon sleutelen aan de opnames op elk moment dat het uitkwam. Dat gebeurde dan ook: de zorg waarmee de twaalf stukken het levenslicht zien, is er duidelijk van af te horen. DASH! was altijd al een dictator over het gebruik van noten: op Rewired is de muziek teruggebracht tot kale frames, waarin overbodigheid aan de kant is gegooid en de essentie van hetgeen wil worden gezegd, tot in de uiterste consequenties is doorgedrukt.

Rewired begint met het stuk Dreams of Gardens, verpakt in een elektrische droom die bijna geestverruimend werkt. Je zakt weg in diffuse, ver-weg elektronische blaasinstrumentklanken, uitgespreid op luie ritmes van basgitaar en slagwerk. Wetend van de nieuwe richting die DASH! is ingeslagen, zou je kunnen verwachten dat de hele cd zich op dit niveau afspeelt. Maar dan ken je deze musici niet; verrassing is immers ook altijd een deel van hun concept geweest. Up & Down Hell dat hierop volgt ligt weer wat dichter bij door jazz geconditioneerde oortjes, waarbij oosterse invloeden de muziek weer naar onverwachte kaders trekken. Om in On It te kunnen beluisteren hoe elektronica het proestende geluid van een basklarinet kan deformeren.

En zo gaat Rewired maar door. Funk en groove, ooit kenmerken van DASH!-muziek zijn er niet meer, minutieus voortgebrachte klankexperimenten, losgelaten op de blaasinstrumenten van Maarten Ornstein, hebben hun plaats ingenomen. Omdat Eric Hoeke’s drumstel van zijn zwaarwichtige elan is ontdaan, klinkt de muziek veel elastischer, doorzichtiger en speelser. En hoe je een drumstel met de klanken van door elkaar gehusselde potten en pannen tot een efficiënt jazzinstrument kunt transformeren, is te beluisteren in het slotstuk van de cd, het korte maar imponerende Rever-O-Mat.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

DASH! – REWIRED
Zennez Records

Maarten Ornstein – saxofoons en klarinetten
Alex Oele – basgitaar
Eric Hoeke – slagwerk

 

www.maartenornstein.com

 

www.zennezrecords.com

 

Previous

Cd’s, wat heb je daar nog aan?

Next

Renske Taminiau (rondetijd 5.32,52)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook