Je zou ‘Slide to Unlock’, de nieuwste cd van het Bart Lust Quintet, als een soort American Songbook voor trombonisten kunnen beschouwen. Want trombonist Bart Lust laat op deze vierde cd van zijn kwintet, tot in detail horen, wat een trombone allemaal vermag. Mits die in goede handen is uiteraard, maar daar bestaat bij Lust geen twijfel over.

Bart-Lust_400Slide to Unlock telt negen composities, waarvan vijf van de hand van Bart Lust, twee die hij arrangeerde (van Ernesto Lecuona en Jay Jay Johnson) en twee composities van respectievelijk Bronislam Kaper en Frank Foster. Samen vormen zij een enorme schatkamer, die prachtige luistermuziek oplevert, melodie en harmonie grondig aftast, ruimte laat voor ingrijpende improvisaties en de kwaliteit van dit kwintet grondig aan de oppervlakte brengt.

Het is al eens eerder geschreven dat het Bart Lust Quintet klinkt als een kleine big band. Of dit een compliment is, moet ieder voor zich maar uitmaken. Feit is dat de massieve en toch doorzichtige totaalklank refereert aan die van een big band en wat interessanter is: een dwarsdoorsnede biedt van de muzikale ideeën van orkestleiders als Stan Kenton, Slide Hampton, Gil Evans en zelfs Tetzepi. Wat dit laatste eigenzinnige gezelschap uit eigen land betreft hoeven daar geen vragen bij worden gesteld, want Bart Lust maakte er vijf jaar lang deel van uit.

De muziek van het Bart Lust Quintet is geworteld in modale jazz, maar vertoont ook alle kenmerken van eigentijdse jazz- en lichte muziek. Het feit dat de trombonist in allerlei gezelschappen speelt of heeft gespeeld, zal daar zeker debet aan zijn. Van het Dutch Jazz Orchestra tot Trijntje Oosterhuis en van Orkater tot Blaudzun kan het niet anders dat al die verschillende stijlen hun invloed hebben achtergelaten. Vaak kan dat nogal eens verkeerd uitpakken, omdat een solist dan té lang blijft hangen in bijvoorbeeld een groep waarin hij zijn hart meer heeft verloren dan in een andere. Maar dit geldt niet voor Bart Lust. Hij heeft een evenwichtige balans opgebouwd tussen traditie en heden en de deur wijd open gezet voor de toekomst. Zijn uitgekiende dwaaltocht over de trombone, de delicate tijdstippen voor zorgvuldig ingezette soli – van hem en de andere bandleden – en de rijke keuze van repertoire, maken van Slide to Unlock (wat de trombone betreft ook al zo’n functionele cd-titel) tot een juweeltje.

Bart Lust is op zijn best in het Latijns getinte Malaguena en meer nog in de Jay Jay Johnson-compositie Lament. Maar ook zijn eigen compositie De Bamboeseur is er een die danig blijft hangen. Bij al deze loftuitingen zou je bijna vergeten dat de samenstelling van het kwintet een groot part vormt van dit mooie album. Contrabassist Guus Bakker, slagwerker Joost Kesselaar en pianist Steven Hupkes zijn ‘oudgedienden’, de aanwezigheid van altsaxofonist Bart Wirtz brengt een uiterst evenwichtige balans aan op het album. Hij is de juiste tegenstrever met wie Bart Lust op een oorstrelende wijze de strijd kan aangaan. Jazz derhalve van grote klasse.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Bart Lust Quintet – Slide to Unlock
Capicúa Records
www.bartlust.nl

Bart Lust – trombone
Bart Wirtz – altsaxofoon
Steven Hupkens – piano
Guus Bakker – contrabas
Joost Kesselaar – slagwerk

Previous

Stadhouders c.s schokken het hart en scherpen de geest

Next

Galina Ustvolskaja: ik ben verkocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook