GASTOPINIE

Twee pianorecitals binnen drie dagen in Tilburg meegemaakt. Voor mij een persoonlijke belevenis. Als je je daar dan bij bedenkt dat die van 11 september van Jeroen van Vliet was en 13 september van Hanneke van Overbeek, heb je het natuurlijk over heel verschillende luisterervaringen. Om meteen alle schijn van scheve vergelijkingen voor te zijn: ik heb van beide concerten intens genoten !

Jeroen van Vliet op elektrische piano bij Thuiskamers in de bovenkamer van Amazing Projects in de Tilburgse Noordstraat, nam mij mee op ruimtereis middels nieuwe stukken van zijn Moon Trio – die hij hier dus solo vertolkte – en ter plekke gekozen spiritueel materiaal uit zijn oeuvre. Ik hoorde een creator met een aandachtig publiek, die het experiment niet schuwt en terecht alom geprezen wordt in Jazz-Nederland-Nu!

Hanneke van Overbeek reciteerde – gratis! – in muziekpodium Paradox de zondagmiddag erna en ook hier was sprake van een aandachtig luisterend publiek. Hanneke speelde van Scarlatti tot en met Galina Ustvolskaja en daarmee geef ik meteen twee uitersten aan in haar klassieke repertoire van die middag. Waar de sonates van Scarlatti ons minzaam doen glimlachen, van andante en allegro tot aangenaam vertrouwd larghetto, worden we in de – overigens goed ingeleide – finale verrast en wellicht geschokt door de Sonate nr. 6 van een geheel ander kaliber: mijn kennismaking met het werk van Galina Ustvolskaja !

Ik ben verkocht ! Ik wil nu alles van Galina weten en vooral hóren. Sterker nog: ik kom er nu voor uit dat ik overtuigd Galinees ben geworden, zo ben ik geraakt door Ustvolskaja’s ‘heavy metal-piano’. Waarbij onderarmakkoorden en ellebogenwerk, alsmede de platte hand niet worden geschuwd om een mijns inziens revolutionaire vrouwelijke storm te veroorzaken.

Wat kan muziek je soms toch verrassen en inspireren. In beide gevallen heb ik dan ook mijn grote dank betuigd voor twee heerlijke concerten.

PEER DE GRAAF

 

Peer de Graaf is zanger, presentator, improvisator en theaterdocent. Bij kinderen is hij vooral bekend als animator Meneertje Peertje. Volwassenen kennen hem onder meer als de voorman van het muziekgezelschap Peer de Graafmachine (voorheen De Watjes). Tevens treedt hij op als zanger en entertainer met (Tilburgse) muzikanten en gelegenheidsbands. Ook was hij lid van de in 2008 opgeheven band The Handsome Harry Company. In 1988 stond De Graaf in de finale van het cabaretfestival Camaretten.

Previous

De uitgekiende dwaaltocht van Bart Lust op trombone

Next

Spotify Playlist Wolfert Brederode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook