Gitarist Tom Mulders en basgitarist Mark van Boesveld vormen het duo Camusto. Zij brengen op de gelijknamige cd eigen muziek plus een compositie van Astor Piazolla. Een duo dat met gebruik van een aantal bijzondere instrumenten – een fretloze akoestische gitaar en een zevensnarige basgitaar – de uitdaging aangaat om verschillende stijlen te vermengen en als uitgangspunt te nemen om te improviseren.

camusto_1000Beide muzikanten zijn actief in uitlopende muziekstijlen zoals klassiek, pop, jazz en funk. Bassist Mark Boesveld studeerde in 1994 cum laude af aan het conservatorium te Alkmaar en speelde in onder andere het Antiphon Trio en het Vera Springveer Quartet. Gitarist Tom Mulders speelde in de jaren negentig in 20 Brothers House, een zesmans crossoverband uit Alkmaar die in 1993 de Grote Prijs van Nederland won met ‘heavy freestyle fonk’.

Op deze cd laten de musici zich van een geheel andere zijde zien, waarbij alleen de combinatie van gitaar en bas de luisteraar geboeid moeten houden. Hierin zijn ze maar ten dele geslaagd. De bijzondere instrumenten vullen elkaar mooi aan en liggen qua klankleur soms in elkaars verlengde. Dit is vooral hoorbaar in het openingsnummer Nightwhale, waar het zangerige geluid van een Cortés fretloze gitaar versmelt met de zevensnarige basgitaar. En de rollen door het bereik van beide instrumenten soms worden omgedraaid en de lage tonen door de gitaar worden overgenomen, terwijl de basgitaar de hogere regionen aftast.

Het titelnummer Camusto valt op door een paar mooi geplaatste flageoletten op de basgitaar die verderop met een zinderende solo het geheel afsluit. Astor Piazolla’s melancholieke compositie Soledad wordt ingetogen gespeeld, maar mist de cadans en het vuur dat zo kenmerkend is voor de Argentijnse tango. Na nog een lange improvisatie, Eyes Light, wordt de cd afgesloten met twee kortere sfeerstukjes. Opmerkelijk dat deze veel pakkender zijn dan de langere nummers.

Improvisatie is vooral het ontdekken van de muzikale mogelijkheden van instrument en muzikant. Onvoorzien en spontaan gespeeld, waarbij er voldoende spanning moet ontstaan om de luisteraar geboeid te houden. De energie van de tango, de harmonische complexiteit, vrijheid en het avontuur van jazz, en de gelaagdheid en klankschoonheid van klassieke muziek vragen wel bepaalde vaardigheden van de spelers. Met de beheersing van hun instrument is niets mis, al is de techniek van Tom Mulders af en toe wat slordig. Wat nog eens versterkt wordt door de overmatige galm bij de opnames.

Bovendien is de ‘timing’ niet altijd even gelukkig gekozen. De improvisaties missen soms de nodige spanning en variatie waardoor de aandacht verslapt. De minimale bezetting en klankkleur van de instrumenten bieden echter wel perspectieven en mogelijkheden voor verdere experimenten. Laten we deze cd maar beschouwen als een eerste kennismaking.

PAUL VAN DUN

Camusto – Camusto (2016)
eigen beheer

Tom Mulders – Cortés fretloze gitaar, Ramirez 2CWE klassieke gitaar, Levin 315 archtopgitaar
Mark Boesveld – basgitaar (vijfsnarig fretloos en zevensnarig)

www.camusto.nl

 

Previous

Rembrandt Frerichs Trio en Kayhan Kalhor weergaloos

Next

SPOTIFY RUUD VOESTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook