Het is een vreemd bandje, dat Eddy & The Ethiopians. Tenminste, als je weet dat het om een (voornamelijk) Nederlandse groep gaat. Initiatiefnemer is de Eindhovense saxofonist Edward Capel, die vier jaar geleden met de band van de uit Ethiopië afkomstige zangeres Miyeshu speelde tijdens een concert in Amsterdam.

In die band zat ook Yimam Teddy, die bescheiden aan Capel vroeg of hij hem niet wilde leren notenlezen. Edward Capel stemde toe, maar vroeg wel om een tegenprestatie. Die kwam in een reeks maandelijkse sessies in Eindhoven met Yimam Teddy, waarbij steeds andere musici aansloten. Uiteindelijk groeide er een vaste bezetting uit.

Eddy-&-The-EthiopiansDíe groep nam de cd Eddy & The Ethiopians op. Hij bevat slechts vier stukken – waarvan Edward Capel (Eddy) er drie voor zijn rekening neemt – en duurt net iets meer dan 35 minuten. Het vierde stuk, de openingscompositie Yekakit, is van de hand van Mulatu Astatke, grondlegger van de Ethiopische jazzmuziek. Wie geen kennis heeft van deze muziekvorm, wordt er meteen in ondergedompeld. Het slepende geluid van de masenko, een Ethiopisch strijkinstrument, voert de boventoon. En vreemd genoeg mengt het geweldig met het slagwerk van Eric van de Lest, die zoveel Afrobeat in zijn spel verwerkt.

Eddy & The Ethiopians zou je kunnen doen denken aan de inmiddels al wel dertig cd’s tellende serie Éthiopiques, die de Ethiopische muziekgeschiedenis van voornamelijk de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw schetst. Eddy & The Ethiopians pakken het echter anders aan. Zit in Éthiopiques ook een dot jazz verborgen, Edward Capel en de zijnen laten onverholen horen uit welke hoek het merendeel van hun muziek komt. De jazz dus, voor wie het nog niet had begrepen.

Eddy & The Ethiopians is een prachtig album, waarin voornoemde jazzelementen een dansant een-tweetje aangaan met Afrikaanse muziekvormen. Tempowisselingen, uitgebreide improvisaties op een verende ritmetrampoline, traditionele elementen, de hese tenorsaxklank van Yimam Teddy, het aanjagende geluid van Edward Capel’s altsaxofoon, de dwingende synthesizerklanken van Bart van Dongen, het samen opstomen van trompet of flugelhorn van Bart Maris met de ronde basgitaar van Jan van de Lest, het zijn allemaal segmenten die Eddy & The Ethiopians een mooi eindje boven het maaiveld van Nederlandse improvisatiemuziek uittillen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Eddy & The Ethiopians – Idem

Eigen beheer: e.capel#planet.nl

Edward Capel sopraan- en altsaxofoon
Yimam Teddy kirar, masenko, tenorsaxofoon
Bart Maris trompet en flugelhorn
Laurence Bilger fluit
Thomas Martens gitaar
Bart van Dongen toetsen
Kenrick Gunther percussie en stem
Jan van de Lest basgitaar
Eric van de Lest slagwerk

Previous

Abdullah Ibrahim bevestigt zichzelf als levende legende

Next

Wild Man Conspiracy trekt door jungle vrije muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook