AMANDLA van Miles Davis, daar doen de eerste klanken van de cd KNOTS van Wild Man Conspiracy je onverbiddelijk aan denken. En die associatie komt meerdere malen terug. Maar daarmee houdt een mogelijke overeenkomst met de overleden trompetlegende op: de samenzwering van de wilde mannen is er een die in de eigen wigwam is ontstaan.

cd_wild_man_conspiracy_-_knotsKnots telt dertien stukken die zich vrijelijk door de wildernis van vrije geïmproviseerde muziek bewegen. Waarbij dient aangetekend, dat het trio uiterst aangename harmonische en melodische rustpunten inbouwt. Trompettist Gerard Kleijn, gitarist Guillermo Celano en slagwerker Joost Kesselaar bundelen hun individuele – indrukwekkende – kwaliteiten tot een oerkracht die de muziek op bepaalde punten bijna doet bezwijken (zoals in Big Sea) om daarna – als vanzelfsprekend – in sfeervolle pennenstreken te vervallen zoals in Desidare is te horen.

Het is opvallend hoe fijntjes elementen uit de mondiale jazzgeschiedenis zijn ingebouwd. Aan Miles Davis is in deze beschouwing al eerder gerefereerd, maar James Blood Ulmer komt ook om een hoekje kijken, met aan zijn zijde Vernon Reid.

Drie mensen die met gitaar, effecten, trompet, flugelhorn, melodica, stem en slagwerk een symfonisch resultaat kunnen oproepen is al bijzonder. Dat symfonische in onnavolgbare bruggen verpakken, die worden geslagen tussen zangerige ensemblestukken en woeste, niet te traceren vrije improvisaties, reikt naar bovenmenselijke inspanningen. Uitbrekende tempi, individuele zwerftochtjes, ontregelende instrumentbehandeling; het zijn elementen die de draagstenen vormen van een muzikale onderneming die nauwelijks vergelijkingen oproept met wat op dit gebied al eerder is ondernomen.

Het New Yorkse platenlabel Red Piano Records bracht Knots uit. Vorige zomer liet Wild Man Conspiracy de cd al digitaal het daglicht zien. Die versie is via een gratis downloadcard binnen te halen. Maar dan moet je wel beschikken over de fysieke cd.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Wild Man Conspiracy – Knots
Red Piano Records


Guillermo Celano gitaar en effecten
Gerard Kleijn trompet, flugelhorn, melodica, stem, effecten
Joost Kesselaar slagwerk

Previous

Eddy & The Ethiopians swingen op muziek Afrika en Ethiopië

Next

Monk in Concertgebouw overdondert voortdurend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook