In een bijgaand persbericht bij de cd wordt hij aangekondigd als ‘de grote Nederlandse drumlegende Eric Ineke’. In dit kikkerland wisten wij dat natuurlijk al lang, al zouden wij wat voorzichtiger zijn met het strooien van superlatieven. Neemt niet weg dat op het album ‘Opening’ van het O3 Jazz Trio Eric Ineke wéér eens een verrassende kant laat zien van zijn grote vakmanschap.

Waarbij dient aangetekend dat hij niet de enige is die recht heeft op een toppositie op dit bijzondere album. Tenorsaxofonist Joan Benavent, contrabassist Matt Baker en Eric Ineke mochten dan wel afgesproken hebben dat zij binnen 03 Jazz Trio recht hebben op gelijke niveaus; maak het ook nog maar eens waar. De drie doen dat en leveren met Opening een dijk van een plaat af. Jazz in pure vorm, veelzijdig en overtuigend maar vooral verrassend omdat het om de voortbrengselen van een vermenging van oudere en jonge musici gaat.

De opzet van Opening doet ook al weldadig aan. Van de zeven stukken heeft Joan Benavent er vijf in eigen hand, de laatste twee worden vertolkt door een sextet, waar voornoemd trio deel van uitmaakt. Die twee, Speak Low van Kurt Weill en Grews Tune van Mulgrew Miller staan bijna haaks op het triowerk, maar zijn er niet minder interessant door. Integendeel zelfs, het sextetwerk klinkt als een klein orkest waarin de muzikale verrassingen in details zijn opgesloten en de brede paletstreek slechts uitgekiend vakmanschap verraadt.

Eric Ineke nam met het O3 Jazz Trio Opening vorig jaar in Valencia op, waar hij aan de Seda Jazz School op uitnodiging van Joan Benavent enkele malen een masterclass heeft gegeven. De Spaanse tenorsaxofonist studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij afstudeerde bij John Ruocco en de Amerikaanse contrabassist Matt Baker. Deze laatste is op zijn beurt verbonden aan het orkest van de Opera van Valencia. En daarnaast actief door heel Europa in projecten die zowel klassieke- als jazzmuziek beslaan. Kun je je dan gelukkiger prijzen dan wanneer zo’n man instemt met deelname in je ‘eigen’ trio? Luister naar zijn glansrol in de compositie Anoranza!

Het zijn allemaal elementen die Opening tot een opmerkelijk album maken. Eric Ineke is de spreekwoordelijke spin in het web, die moeiteloos met de ver uiteenlopende bewegingen van de muziek meegaat, ze bijstuurt en van een ijzeren frame voorziet. Hij is ook de drager van de inventieve soli van tenorsaxofonist en contrabassist die vanwege Eric Ineke’s verbindende spel nergens uit de rails dreigen te lopen. Harmonie, melodie en ritme zijn bij deze bewaker in goede handen. Opmerkelijk is het stuk Danseuses de Delphes van de impressionistische componist Claude Debussy dat in een arrangement van Joan Benavent ten overvloede aantoont hoe jazz – mits deskundig uitgevoerd – alle muzieksoorten in zich kan verenigen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

O3 Jazz Trio – Opening
Sedajazz Records

Joan Benavent – tenorsaxofoon
Matt Baker – contrabas
Eric Ineke – slagwerk
Voro García – trompet
Toni Belenguer – trombone
Santi Navalón – piano

Meer informatie

Previous

Dick de Graaf’s 'Bird Buzz': indringend luistergenot

Next

Rembrandt Frerichs op fortepiano de Mozart van nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook