Het is een beetje een vreemde cd, deze ‘What If’ van EvenSanne. Je zou een modaal-vocaal album kunnen verwachten als de frontvrouw een zangeres is. Dat het dat niet wordt, maar sterker nog diezelfde zangeres je allerlei verrassingen in de schoot werpt, maakt dat ‘What If’ intrigerende trekjes vertoont.

EvenSanne is de samentrekking van de name Sanne Huijbregts en Eran Har Even. Zij zijn de dragende kracht van een kwartet dat verder bestaat uit Itai Weissman en Jeroen Batterink. Achtereenvolgens hanteren zij stem en Glockenspiel, gitaar, EWI en slagwerk. Genoeg om een afwijkend album te maken, waarin de instrumenten een even belangrijke rol spelen als de stem. En waarin experimenten niet worden geschuwd, evenmin als het overschrijden van harmonische grenzen. Hetgeen wordt bereikt met allereerst de enigszins afwijkende bezetting, waarin Glockenspiel en EWI een vooraanstaande plek innemen. En voorts door de inzet van eigentijdse elektronica zoals een loop station en octavers. Dat vergroot de technische en artistieke inzichten van het kwartet op een ongekende wijze.

De elektronica verlenen EvenSanne volmacht om naar grootscheeps ingerichte improvisaties te gaan – zoals in het stuk In – en ook om industriële geluiden door de muziek te mengen in Still. Al in het openingsnummer Act Normal is te horen hoe EvenSanne nadruk legt bij teksten. Maar ook hoe de lyriek ervan móet mengen met de ondersteuning van de stem, die hier nog tamelijk conventioneel wordt ingezet. Maar pas verderop de kracht en inspanning laat horen waarmee Sanne Huijbregts zich in de totaalklank positioneert. De teksten van de dertien composities tellende cd What If zijn overigens alle van haar hand en willen van begin tot eind een verhaal vertellen. Een verhaal dat in elk geval het credo van Evenpanne begeleidt.

Sanne Huijbregts en de Israëlische gitarist Eran Har Even vormden enige tijd een duo, waarmee zij de cd Something So Sweet en de ep Still uitbrachten. Nadat beiden in verschillende buitenlanden verbleven en daar nieuwe indrukken opdeden, was het een natuurlijke stap om uit te breiden naar een kwartet. Waarin geen bas opereert en het concept daarmee moeiteloos aansluit bij wat je soms geïmproviseerde muziek zou kunnen noemen en op andere momenten lyrische, harmonische, ontregelende en verhalende muziek. Gevat in afwijkende, niet alledaagse inventies. Waarbij atmosfeer, ruimtelijkheid en tederheid de muziek kenmerken. En even goed kunnen worden opgevolgd door op rockmuziek geënte passages. Waarmee maar gezegd wil zijn dat What If alle kanten kan uit schieten, maar nergens op hol slaat. Daarvoor is de tandem Sanne/Even te stuurvast.

RINUS VAN DER HEIJDEN

EvenSanne – What If
Berthold Records

Sanne Huijbregts – zang en Glockenspiel
Eran Har Even – gitaar
Itai Weissman – EWI
Jeroen Batterink – slagwerk

www.evensanne.com
www.berthold-records.de

 

Previous

Sanne Rambags wil graag weg, met de noten mee

Next

Angiolo Tarocchi rafelt big band opwindend uiteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook