De Duitse, in Amsterdam wonende pianist Christian Doepke werd in 2011 getroffen door oorklachten: oorsuizen en verminderde tolerantie voor harde geluiden dwongen hem zijn leven anders in te richten. Hij deed dat door zijn tweede liefde, beeldende kunst, meer ruimte te geven. Muziek en beeldende kunst bepalen nu het karakter van Doepke’s nieuwste cd ‘Patience’.

Het nieuwe album is het derde onder de eigen naam van Christian Doepke. Hij pakte de zaken meteen fors aan. Als vooruit geschoven bandlid nodigde hij sopraan-/tenorsaxofonist en fluitist Bob Sheppard uit. Samen met contrabassist Jasper Somsen en slagwerker Jasper van Hulten werden de tien eigen stukken van Doepke op Patience geregistreerd. Het ontwerp van de hoes en tien bij de stukken horende kunstwerken van de leider kunnen van deze cd voor de ware liefhebber zeker een hebbeding vormen.

De muziek op Patience is degelijk, oerdegelijk zelfs. Er zijn geen uitspattingen op te tekenen, de uitgangspunten zijn modaal, verpakt in groot vakmanschap. Het zijn de details, de diepgang die de vier musici opzoeken, die van Patience een interessante plaat maken. Korte soli, zoals enkele malen door Jasper Somsen op contrabas vertolkt en een fluitsolo van Bob Sheppard zijn de spreekwoordelijke krenten in de pap. Het drumspel van Jasper van Hulten is effectief, met kleine versieringen die de muziek omklemmen. Waarbij dient aangetekend dat alle facetten die hier zijn genoemd, bijdragen tot een sterk collectief geheel.

Christian Doepke heeft ervaring opgedaan in jazz, fusion en pop. Deze invloeden klinken steevast door in zijn muziek. Je zou er op kunnen aanmerken dat ze niet hebben geleid tot een specifiek eigen geluid, maar binnen het concept waarvoor is gekozen is de piano wel een eigenzinnige drijfveer. De bespeler ervan leidt en geeft richting aan. De manifeste aanwezigheid van drie sterke solisten tilt de muziek echter telkens weer uit de soms uitgesleten sporen van jazz, fusion en pop.

Patience is een album dat zeker boven het maaiveld uitsteekt. De inspanning die Christian Doepke zich heeft getroost om er vooral een eigen productie van te maken – naast de composities is hij zoals reeds opgemerkt ook verantwoordelijk voor het fraaie ‘artwork – is lonend geweest. De visuele verbeeldingen van de stukken die Doepke schreef zijn zo divers, dat je soms het gevoel bekruipt dat die diversiteit de muziek zeker ook had gediend. De keuze voor een oude rot als Bob Sheppard, die op ruim honderd soundtracks voor film en televisie meespeelt, geeft de cd niettemin ‘body’, maar dat doet het creatieve spel van de beide Jaspers evenzeer.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Christian Doepke – Patience
Zennez Records

Christian Doepke – piano en composities
Bob Sheppard – tenor- en sopraansaxofoon en fluit
Jasper Somsen – contrabas
Jasper van Hulten – slagwerk

www.christiandoepke.com
www.zennezrecords.com

Previous

Orquesta del Tiempo Perdido geeft je geen moment rust

Next

One Room Ensemble rekt grenzen van improvisatie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook