Twee – tamelijk – laag gestemde instrumenten, de tenorsaxofoon en de basklarinet. Samen op een cd, zonder verdere begeleiding. Gewoon op elkaar aangewezen. Zich aan elkaar vastklampend middels improvisaties. Dat is de inhoud van de cd ‘Mind Like Water’ van Sophie Hassfurther en Oguz Büyükberber.

Improvisaties zijn de basis van de veertien eigen stukken die Mind Like Water kenmerken. Het is echter niet zo dat al deze composities in de sector ‘vrije improvisatie’ moeten worden ingedeeld. Integendeel. Aan elk stuk ligt een uitgewerkt idee ten grondslag, waarbij je na herhaalde keren luisteren niet anders dan tot de slotsom kunt komen dat er danig aan is geschaafd. Titels als Noises, Sounds and Sweet Airs, Contemplating, The Winds Did Singing It To Me; And the Thunder en Mind Like Water zijn verwijzingen naar meditatie van het Zenboeddhisme. Wellicht dat dat schaven aan de muziek is geïnspireerd door de bedachtzaamheid van zen.

Je hoort het er aan af. De zorgvuldigheid waarmee met de melodieën wordt omgegaan wordt treffend uitgebeeld door het samenvallen van de tenorsaxofoon van Sophie Hassfurther en de basklarinet van Oguz Büyükberber. Contemplating getuigt daar sterk van. Maar ook solo valt er genoeg te beleven. Waar tenorsaxofoon en basklarinet nogal eens unisono inzetten, zijn ook fraaie solo-exercities te beluisteren. En uiteraard ook de uitdagingen waar ze elkaar mee belagen. En de daaruit voortvloeiende contra-meditaties die daar het gevolg van zijn.

Hassfurther en Büyükberber leerden elkaar kennen rond 2000. Nadien troffen ze elkaar weer toen ze studeerden aan het conservatorium van Amsterdam. Ze gingen samen naar concerten en speelden in dezelfde groepen. Ze namen nadien een kwartet-cd op en de tenorsaxofoniste maakte deel uit van een carte-blanche, die het Bimhuis verstrekte aan Oguz Büyükberber. In 2016 begonnen ze als duo samen te spelen.

Mind Like Water is voor het grootste gedeelte opgenomen in Oostenrijk, waar Hassfurther vandaan komt. Een stuk is vastgelegd in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Het is bij het horen van alle stukken duidelijk, dat de vloeibaarheid van water ten grondslag ligt aan het spel van beide musici. Maar ook de onvoorspelbaarheid: waar de beide uitvoerders muzikaal met elkaar ‘botsen’, is er altijd dát element dat hen uitdaagt en de muziek uiteindelijk naar een hoog niveau tilt. Nergens komen Sophie Hassfurther en Oguz Büyükberber met elkaar in de problemen, het ongrijpbare van water kenmerkt wel degelijk hun samenzijn.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Sophie Hassfurther en Oguz Büyükberber – Mind Like Water
Sowie Sound

Sophie Hassfurther – tenorsaxofoon
Oguz Büyükberber – basklarinet

www.sophiehassfurther.com

www.oguzbuyukberber.com

www.sowiesound.com

Previous

Fluiten en slagwerk klimmen met vogels de bomen in

Next

Tijs Klaassen (rondetijd 6.17,20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook