Twee klarinetten, twee basklarinetten en twee contrabasklarinetten. Bespeeld door twee musici: Oguz Büyükberber en Tobias Klein. Dertien eigen composities, waarin de instrumenten een dubbele rol krijgen. Want naast de functie die zij bekleden om de gecomponeerde gedeeltes tot klinken te brengen, zijn zij in de vele geïmproviseerde delen ook laboratoria waar klankonderzoek en verlegging van grenzen aan de orde van de dag zijn.

Oguz-Buyukberber_400 Dit wordt meteen in het eerste stuk van de cd aangetoond. In eptaenneadeka lijkt het of een contrabas het begin van de ruim 55 minuten durende cd inzet, maar al snel wordt duidelijk dat het een contrabasklarinet is. Wellicht dat hiermee meteen de titel van het album wordt aangeduid: Reverse Camouflage. Met de nadruk op het tweede woord, want de muziek heeft zoveel lagen, dat je inderdaad van ‘onzichtbaar of althans onopvallend maken’ – de betekenis die Van Dale aan het woord camouflage geeft – kunt spreken. Met dat camoufleren wordt zeker ook bedoeld dat de aard van de instrumenten de muziek een omgekeerd (‘reverse’) karakter meegeeft.

Dat komt omdat de ineenstrengeling van klarinetten, basklarinetten en contrabasklarinetten een vervreemdend effect oproept. Het maakt je op zeker moment niet meer uit welk instrument je nu precies hoort: de totaalklank gaat prevaleren. Uiteindelijk lijkt het hier om te gaan: hoe Oguz Büyükberber en Tobias Klein in elkaar opgaan, hoe hun elfjarige muzikale kameraadschap hier artistiek te gelde wordt gemaakt.

Dat levert een intrigerend eindresultaat op: de spanning die optreedt tussen het gecomponeerde en geïmproviseerde materiaal en de wijze waarop de twee klarinettisten dit verwerken voert de luisteraar naar het land van eindeloze vlaktes. Waar avontuur heerst, voorspelbaarheid nog moet worden uitgevonden en jazz even gemakkelijk opduikt als de knoestige, eigentijdse Westeuropese geïmproviseerde muziek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De compositie bimaculatus is er een overtuigend voorbeeld van.

Schitterend is argus waarin de suggestie van een contrabas nogmaals wordt gewekt. Een ploppende basklarinet krijgt ondergrond door een fraai uitgelegde, wringende Bb-klarinet. Intrigerend!

Reverse Camouflage is een toonbeeld van durf en vakmanschap. Harmonie en melodie zijn aan de kant geschoven: het gaat hier om de fijngevoeligheid van twee musici die met evenveel gemak in de diepste krochten van hun instrument (in veligero en tung sen) verblijven als in orkestraal aandoend ensemblespel (in tenebricus). Want misschien is het dat wel: een tweemansorkest dat de onafzienbare wereld van de muziek vakkundig te grazen neemt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Oguz Büyükberber en Tobias Klein – Reverse Camouflage
TryTone
www.trytone.org

Oguz Büyükberber – basklarinet, contrabasklarinet, Bb-klarinet
Tobias Klein – basklarinet, contrabasklarinet, Bb-klarinet

Previous

‘Time Images’ tijdloos album van Matteo Bortone Travelers

Next

Mikael Szafirowski (Rondetijd 06:58;04)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook