Stef de Hond en Willem van der Krabben vormen samen het duo HYB. Stef bespeelt toetsen, Willem drumt. En samen schrijven ze muziek. Voor dit album ‘One’ vijf stukken. Die hebben ze uitgebracht op een elpee.

Dit is wat we van hen weten. De elpee is gestoken in een zwarte, smaakvolle hoes. De gegevens hierboven zijn van die hoes geplukt. Behalve dan de vermelding van technische details als wie zorgdroeg voor opname en mastering, is dat alles. Hier moet de luisteraar het mee gaan doen. Je zou dan kunnen stellen dat die door die summiere informatie zo nieuwsgierig is gemaakt, dat hij de platenhoes als het ware open scheurt om de plaat zo snel mogelijk op de draaitafel te leggen. Misschien gebeurt dat ook wel, maar het is nergens voor nodig. One mag je voorzichtig tevoorschijn pulken en op je gemak draaien; van de muziek raak je niet echt ondersteboven.

De vijf composities zijn geworteld in de jazzrock uit de jaren zeventig, hier en daar wat verluchtigd met snufjes rap. Met de muziektechnische vertolking is niets mis. Natuurlijk niet, zou je zeggen, want juist dat aspect vormt de basis van alle jazzrock. De Hond en Van der Krabben zijn vaardige musici, dat blijkt uit elke noot. Er zijn twee gasten uitgenodigd. De ene doet de plechtige stem na die wel eens uit een politieradio klinkt, de ander voegt aan twee stukken gesproken woord toe. Leuk, vooral als die stem kant twee van de elpee aankondigt. Zet dit zoden aan de dijk? Nou nee.

Je vraagt je af wat de bedoeling van dit album kan zijn. Natuurlijk hebben Stef de Hond en Willem van der Krabben er bewust voor gekozen om hun geestesproduct op deze manier te presenteren. Rijk samengestelde muziek in een eenvoudige, simpele verpakking, dat zou het kunnen zijn. Maar soms schiet zulke eenvoud door: nadere informatie over hoe en wat van het concept en de totstandkoming van de vijf gepresenteerde stukken was zeker geen overbodige luxe geweest.

Als extra krijgt de platenkoper bijgevoegd de mogelijkheid het album vrij te downloaden. Het vouchertje dat hiertoe de mogelijkheid biedt, zou je kunnen afstaan aan je beste vriend of vriendin of het als verjaardagscadeautje kunnen overhandigen. Waarbij de vraag oprijst of de ontvanger er heel blij van zal worden.

RINUS VAN DER HEIJDEN

HYB – One
HYB Records

Stef de Hond – toetsen
Willem van der Krabben – drums
Gery Mendes – gesproken woord
Caroline Tsao – stem uit politieradio

 www.hyb-music.com

 

Previous

Met Joshua Samson winkelen in Senegal, Peru en Marokko

Next

Ben van Gelder schildert sierlijke samenklanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook