Jong Metropole is een samenwerkingsverband van het Metropole Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Een schitterende tandem, die allerlei edele doelen nastreeft. Waarbij jonge musici op het gebied van lichte en klassieke muziek samenbrengen, een van de speerpunten is. Dit met het oog hun opstap naar een professionele loopbaan gemakkelijker te maken. Elke twee jaar wordt er een artistiek directeur benoemd, die talentvolle, jonge musici – beneden de 24 jaar – begeleidt en bijstuurt. En daar komt dan een cd van. De jongste is ‘A Rosa’.
A Rosa wordt geleid door Martin Fondse, die artistiek directeur was in 2015 en 2016. Dat dit een bijzonder samenwerkingsverband zou opleveren, stond bij voorbaat vast. Componist, arrangeur, musicus en bandleider Martin Fondse laat zich namelijk niet vastpinnen in het hokje van uitsluitend jazz. Op het gebied van eigentijdse geïmproviseerde en –gecomponeerde muziek, volksmuziek, filmmuziek en wereldmuziek is hij even bedreven. En bovendien werkte hij al vaak met grote orkesten. Het Concertgebouworkest, Metropole Orkest en Nederlands Symfonie Orkest kunnen daar onder meer van getuigen.

De cd kwam tot stand nadat Martin Fondse en medecomponist en –dirigent Steffen Schorn een week lang tien uur per dag met de talentvolle studenten van allerlei conservatoria aan de slag waren geweest. Je kunt je onmiddellijk een beeld vormen van de nieuwsgierigheid en werklust van de orkestleden, en van hun nu al professionele instelling om twee wijd uiteen liggende vakgebieden aaneen te lassen. Zoals de grens tussen jazz en totaal ervan verschillende muziekstromingen al een dikke kwart eeuw aan het vervagen is, zo hoor je op A Rosa geen enkele lasnaad. De plaat barst van de diversiteit, die zich uitstrekt van geprononceerd big-bandwerk tot de vele malen individuele inbreng van solisten.

Het gaat overigens niet alleen om deze laatsten, het feit dat tenor- en sopraansaxofonist Mete Erker en violiste Julia Philippens een uitnodiging kregen om links en rechts accenten te komen plaatsen, is een uiting van verfijnd inzicht. Opvallend is de vocale rol die Sanne Rambags – die dit jaar een doorbraak beleefde als een komeet, maar hier nog deel uitmaakte van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest – heeft in het titelstuk A Rosa. Hetgeen getuigt van een welhaast profetische blik van Martin Fondse. Die zich voor deze compositie overigens liet inspireren door het gedicht Uma rosa nasceu para brilhar – A rose is born to shine van de Braziliaanse Neusa Raphael de Toledo Matuoka.

Het samengaan van klassieke en lichte muziek werpt niet alleen tegenstellingen op, het maakt ook dat A Rosa in zijn geheel een moeilijk te definiëren werkelijkheid schetst. Waarin het niet alleen goed toeven is voor deze bom van enthousiasme van de mensen van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en Nationaal Jeugd Orkest, maar zeker ook voor de luisteraar die in een warm bad wordt ondergedompeld.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Jong Metropole – A Rosa
eigen beheer

Martin Fondse – dirigent en componist
Steffen Schorn – dirigent en componist
Nationaal Jeugd Jazz Orkest 2015
Nationaal Jeugd Orkest (Summer School 2015)

www.jongmetropole.nl

 

Previous

AVA maakt muziek uit een denkbeeldige wereld wáár

Next

JazzNu over: Weather Report

Lees ook