Eens in de zoveel tijd en helaas is dat vaak maar een of twee keer per jaar, krijg je een cd aangereikt waarvan je stil wordt. Die zo’n revolutie in je hoofd teweeg brengt dat je datzelfde hoofd deemoedig buigt, telkens als je de cd opnieuw opzet. Bij AVA is dat weer eens het geval.

AVA is een jong trio, dat bestaat uit de Italiaanse baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo, de Turkse contrabassist Esat Ekincioglu en de Iraanse percussionist Seyed Pouriya Jaberi. Alleen al hun instrumenten wekken je nieuwsgierigheid, wat ze ermee doen uiteindelijk de diepe bewondering van de luisteraar. Waarbij komt dat de titel van deze cd de inhoud niet treffender had kunnen omschrijven: Music From An Imaginary Land. Want het gaat hier zeer zeker om muziek die nauwelijks van deze wereld is en is gecreëerd in een universum waar wij geen of hooguit nauwelijks kennis van hebben genomen.

Het ligt voor de hand dat als muziek ontstaat uit hoofd en handen van een Italiaan, Turk en Iranees hun culturen vanzelf ‘meelopen’. In een wereld die steeds multicultureler wordt is jazz zoals al meer dan honderd jaar het geval is, spitsroedenloper. Ook op deze Music From An Imaginary Land is jazz het kweekbakje waarop de muziek van AVA zich ontkiemt. Dat houdt praktisch in dat er ruimte is voor harmonische delen, waarin melodie door de lage instrumenten als baritonsaxofoon en contrabas in weemoedige sferen wordt getrokken. Maar ook dat jazz de teugels laat vieren als er gloedvolle, wilde en vrije improvisaties langskomen. Die in ongehoorde banen worden geleid door een daf en jivar – instrumenten uit de trommelfamilie – en snaarinstrument kozeh. Juist die afwijkende inzet van deze Iraanse instrumenten geeft de muziek dat ongrijpbare, afwijkende karakter dat de hele cd kenmerkt.

Aan de basis is de muziek van Music From An Imaginary Land te omschrijven als volksmuziek. Aan de basis welteverstaan, want ook westerse kamermuziek, zoals gemeld jazz, allerlei oosterse invloeden en een volledig uitbuiten van de mogelijkheden van met name de baritonsaxofoon, dwarrelen door het totaalgeluid. TryTone, dat deze meer dan bijzondere cd uitbrengt, bundelt zichzelf door middel van ‘tags’ als Trytone Records World Atmospheric Folk Groove Improvised Jazz. Weer zo’n treffende samenvatting die de muziek van AVA samenvat. Het is verbluffend te constateren hoe drie onbekende musici, die domicilie hebben gekozen in Amsterdam, door TryTone zijn opgemerkt en in de gelegenheid gesteld hun muziek te documenteren. Music From An Imaginary Land is er een verbluffende, nooit vervelende exponent van.

RINUS VAN DER HEIJDEN

AVA – Music From An Imaginary Land
TryTone Records

Giuseppe Doronzo – baritonsaxofoon
Esat Ekincioglu – contrabas
Seyed Pouriya Jaberi – daf, kozeh, jivar

www.trytone.org

 

Previous

Lekker je nieuwsgierige neus stoten bij Jazz Middelheim 2017

Next

Jong Metropole dompelt je onder in een warm bad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook