Luc Ex droomde naar eigen zeggen lange tijd om ‘iets’ te gaan doen met ‘een jazzkwartet’. Niet een in een traditionele samenstelling en uitvoeringsvorm, maar een dat de handtekening zou dragen van de mensen die het gingen bevolken.

Luc-Ex-Assemblee_400Nu is het zo ver. Assemblée is de naam van het kwartet, dat wordt gevormd door de tenorsaxofonisten Ingrid Laubrock en Ab Baars, slagwerker Hamid Drake en Luc Ex zelf, op akoestische bas. Vastgelegd op een gloednieuwe cd met negen eigen stukken van Luc Ex. En verrassend van muzikale inhoud. Zeer verrassend zelfs.

Assemblée bewandelt twee paden en hoewel zoiets meestal fout uitpakt, is het ene een meer dan waardevolle aanvulling op het andere. Waarmee gezegd wil zijn dat de specifieke harmonie en melodie plus de gesyncopeerde ritmes van de klassieke jazzkwartetten maar wat mooi sporen met de vrije verworvenheden die de vier bandleden inbrengen.

Het zijn vooral die laatste elementen die deze cd zo verrassend maken. Abstracte en soms absurdistische invallen worden à la minute in de muziek van het moment verwerkt. De ritmes die wij uit de modale jazz gewend zijn, worden hier vermengd met halsbrekende geluidseffecten die uit heel andere hoeken komen: uit rockmuziek, uit elektronische muziek, uit de vrije val die Luc Ex zo vaak heeft gekoesterd in groepen als The Ex, Sol 6, Roof en 4Walls.

Met twee saxofonisten mag je verwachten dat de nadruk bij hen komt te liggen. Maar dat is op deze intrigerende cd niet het geval. Enerzijds komt dat door de prominente aanwezigheid van Hamid Drake, anderzijds door de sluitende rol die Luc Ex zich toedeelt met het slagwerk. Drake’s spel is hier een voortdurende golfbeweging: omhoog-omlaag-omhoog-omlaag met de ritmes. Ex bast daar weerbarstig tegenin.

Ab Baars en Ingrid Laubrock laten horen hoe spelopvatting het geluid van een tenorsaxofoon beïnvloedt. Albert Ayler is nooit ver uit de buurt, maar het opwindende van de grote Texas-tenoren als Illinois Jacquet en Arnett Cobb sijpelt ook door. Hoewel je wel om de hoek moet kijken om dit element helder te pakken. Het is er echter wel. En voor de variatie worden heel slim de sopraansaxofoon van Laubrock en de shakuhachi van Baars ‘bijgesloten’.

Assemblée is een groep waar maar snel een tweede cd van moet uitkomen.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

Luc Ex’ Assemblée – Assemblée
Red Note – distr. Konkurrent Onafh. Muziekbedrijf
www.lucex.nl/cms/rednote
www.konkurrent.nl

Ingrid Laubrock tenor- en sopraansaxofoon
Ab Baars tenorsaxofoon en shakuhachi
Luc Ex akoestische bas
Hamid Drake slagwerk

Previous

The Slick Pit plaatst fusionjazz in juiste licht

Next

Misha's Middag: donkere wolken en verliefde parkiet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook