Inspiratie halen uit de blazerssectie in een orkest. Daarvan raakte Marit van der Lei tijdens haar conservatoriumtijd al in de ban. Het resulteerde in de debuut-cd ‘In Other Words’ van deze zangeres.

Hoewel nog jong, heeft Marit van der Lei al een redelijk cv. Zij maakte deel uit van het Startas Orkester, Kika Sprangers Large Ensemble, Matthew Herbert Nexit Big Band Choir en de reggaeband Taj Weekes & Adowa. Opvallend is dat zij bij onder meer die bands onderzoek heeft kunnen doen hoe haar stem als instrument in te zetten, net zoals de blazerssecties in dit soort orkesten doen. Op In Other Words wordt dat meteen duidelijk als zij zichzelf pas in het vierde van de zeven stukken presenteert als zangeres die met tekst werkt. Daarvoor improviseert ze volledig met haar stemgeluid, neuriet, schept een eigen klankwereld.

Juist in de tekstloze delen van de jazz heeft deze zangeres haar pijlen gericht. Ze heeft het zichzelf daarbij niet gemakkelijk gemaakt, door zes van de zeven stukken zelf te schrijven, het zevende is een bewerking van Windmill Of Your Mind van Michel Legrand. Dat Marit van der Lei daarbij eigenwijs te werk kan gaan blijkt in deze ‘blindganger’, die zij veel langzamer zingt dan het origineel. Of dat mooier is mag de luisteraar zelf uitmaken, gedurfd is het wel.

Marit van der Lei studeerde in 2016 af aan het conservatorium in Utrecht. De pluisjes van de opleiding kleven nog aan haar, wat veroorzaakt dat persoonlijkheid in haar stem nog niet nadrukkelijk aan de oppervlakte breekt. Maar de eigen teksten en muziek maken veel goed. Dat zij een verbinding legt tussen een anderszins gebruik van haar stem en bruggen probeert te slaan tussen haarzelf en de collectieve klank van blaasinstrumenten geeft hoop voor een verdere uitbouw van haar creativiteit. Die uitbreiding wordt nog verder in de hand gewerkt doordat Marit van der Lei de komende tweeëneenhalf jaar tijdens een master in Den Haag en Barcelona verder onderzoek gaat doen naar haar vocale rol als blazer.

Jammer is dat de hoes van de cd nogal achteloos lijkt samengesteld. Eerstens is er de typografie: te veel tekst, die te kleine letters veroorzaakt en een verkeerde achtergrondkleur die vecht met het wit van de letters. Ook naar de naam van de fotograaf mag worden geraden. Deze keuzes (of onwetenheid?) maken de hoestekst vrijwel onleesbaar. Erger is dat op de hoes wel de bezetting van de verschillende nummers wordt vermeld, maar niet welke instrumenten de onderscheiden musici spelen. Dat Miles Davis trompet speelt en John Coltrane tenorsaxofoon weet de gemiddelde jazzliefhebber wel. Maar welke instrumenten Marre de Graaff en Ruben Drenth hanteren, zal voor vrijwel iedereen onbekend zijn. Echt een manco.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Marit van der Lei Nextet – In Other Words
eigen beheer

Marit van der Lei– zang
Kika Sprangers– sopraansaxofoon
Ruben Drenth– trompet
Prashant Samlal– gitaar
Roel Hazendonk– piano
Marre de Graaff– basgitaar
Tim Verhulst– drums

Previous

Historische opnamen Dexter Gordon weer ware klapper

Next

Chinese luit inspiratie voor trompettist Michael Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook