Als na een handvol seconden in ‘Talking to the Sun’, het eerste nummer van deze cd, de stem van Masha Bijlsma opduikt, vat het idee post: hé, dat klinkt vertrouwd. En die indruk blijft bijna een uur hangen, in alle tien nummers van ‘Interaction’. Daar is een eenvoudige verklaring voor: de stem van Masha Bijlsma bevat elementen waarover haar grote voorgangsters in de jazz, zoals Abbey Lincoln, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan, ook beschikten. En die kennen de meeste jazzliefhebbers maar al te goed.

De soepelheid om te improviseren van Ella, de zeggingskracht (met de nadruk op de laatste lettergreep) van Abbey en Sarah’s lyriek, het zit allemaal besloten in het stemgeluid van ’s Neerlands meest onderschatte jazzvocaliste.

Masha Bijlsma’s aantrekkingskracht zit in de durf die zij tentoon spreidt en die zij alsof het geen moeite kost, steeds maar aanwendt. Maar eveneens in het gekozen repertoire, dat zich uitstrekt van Jasper van ’t Hof tot Charles Mingus, van Rob van den Broeck tot Morris Bailey jr en van Michel Legrand tot Bart van Lier. Tien totaal verschillende stukken, die bijeen gehouden worden door het imposante stemgeluid van de zangeres en even vanzelfsprekend elkaar opvolgen als het avontuur dat Bijlsma nergens schuwt als het om stemacrobatiek gaat.

Interaction is een album dat vanaf het begin boeit en in zijn schelp een parel verborgen houdt: hoe vaker je de muziek beluistert, hoe meer je ontdekt in zowel stemvoering als begeleiding van haar vijf medemusici. Want die is niet mis: saxofoon, trombone, piano, contrabas en drums verschaffen zichzelf dezelfde vrijheid die de zangeres zich toeëigent. Daardoor is Interaction een compact geheel geworden dat nergens dichtslibt en de betekenis van zijn naam alle mogelijke eer aandoet.

Masha Bijlsma manifesteert zich wederom als een verhalenvertelster die met haar overtuigende stemgeluid alle facetten van menselijke emoties langs gaat. Dus komt de blues voorbij, krachtige orkestklanken, doorwrochte improvisaties in zowel stem als instrumenten, rust en opwinding.

Twee stukken vooral bergen die elementen en/of delen ervan: African Roots in Jazz van Rob van den Broeck en What Are You Doing The Rest Of Your Life? van Michel Legrand. Waarbij voor de vervolmaking in vrijwel alle composities op deze cd Masha Bijlsma zelf voor de teksten heeft gezorgd. Mooier kun je het niet maken, zou je zeggen. Topklasse!

RINUS VAN DER HEIJDEN

MASHA BIJLSMA

Interaction

JazzJazz Records

Masha Bijlsma – zang
Tony Lakatos – tenorsaxofoon
Bart van Lier – trombone
Martin Sasse – piano
Martin Gjakonovski – contrabas
Dries Bijlsma – slagwerk

www.mashabijlsma.com

www.jazzjazz.de

Previous

Carmen Sars trekt zichzelf de jazz in met spannende timing en mooie stem

Next

Karel van Eerd hield evenveel van jazz als van ondernemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook