Meestal gaat een albumrelease tamelijk geruisloos voorbij. De nummers van de nieuwe cd of plaat worden dan ergens gespeeld en na afloop kan achterin de zaal een exemplaar worden gekocht. Bij de presentatie van het album ‘Aangeraakt door Liefde’ van zangeres Carmen Sars ging bijna alles net iets anders.

Zangeres Carmen Sars en radiopresentator Stefan Stasse.

Het begon al bij de keuze van de locatie. Nick Vollebregt Jazzcafé is een legendarische jazzplek. De laatste tijd gebeurt daar voor de jazzgemeenschap weinig, maar ooit werd vanuit dit café wekelijks het live jazzprogramma Tros Sesjun uitgezonden. Het concert van Carmen Sars zou om drie uur ’s middags beginnen maar toen we iets voor tijd arriveerden waren alle deuren op slot. Groepjes mensen struinden langs de straat om te proberen achterom via de leveranciersingang door de keuken naar binnen te komen. Toen klokslag drie uur de deur open ging, stroomde een aanzwellende meute onder wie enkele BN’ers naar binnen.

Binnen de kortste keren stond iedereen opeengepakt zoals vroeger bij Sesjun, maar dit keer ontstond vooral verwarring toen de genodigden op de voorste zes rijen naar een briefje op de stoelen zochten waarop hun voornamen stonden. Het eerste uur van dit optreden bestond verder uit zoenen en knuffelen door de bezoekers die allen óók aangeraakt waren door liefde.

Carmen Sars kan én gemakkelijk swingen én een theateremotie oproepen.

Nadat iedereen voorzien was van een glas bubbels kon het feest van start gaan. Carmen Sars noemt zichzelf een jazzzangeres en singer-songwriter, maar binnen dit genre houdt zij een eigen hoekje bezet. Haar muziek is een mengsel van chansons en jazz, haar optredens bewegen zich tussen theater en concerten. Haar nieuwe album Aangeraakt door Liefde bevindt zich meer in het domein van chanson en theater en bevat de liedjes uit de muziektheatervoorstelling die samen met radiopresentator Stefan Stasse al een tijdje in de theaters wordt opgevoerd. Deze albumpresentatie had daar zijdelings mee te maken, maar liet vooral horen dat Carmen Sars haar nummers net zo gemakkelijk kan laten swingen als dat ze een theateremotie kan oproepen.

Carmen Sars, Martin Gort, Ruud Breuls en Jan Kooper tijdens hun vertolking van het nummer ‘Chet Baker’.

Carmen is geboren in het Canadese Vancouver, maar groeide op in Nederland. Ze bracht in het verleden meerdere Engelstalige albums uit, onder andere met het Rosenberg Trio en enkele jaren geleden had ze succes met haar eerbetoon aan zanger-liedjesschrijver Ramses Shaffy. In die sfeer zijn ook de liedjes van dit album geschreven. Alle gaan over de liefde in al zijn verschijningsvormen en zijn door haarzelf gecomponeerd en geschreven. De titels kennen we ook van gelijknamige liedjes van Nederlandse iconen als Jan Rot, Peter Koelewijn en Rob de Nijs, maar hebben daar niets mee te maken.

Carmen Sars, jazzvocaliste en singer-songwriter.

Het optreden volgde niet slaafs het album en begon met het door Stefan Stasse uitgesproken gedicht Chet Baker van Remco Campert, waarbij een zacht afgespeelde elpee van Chet Baker naadloos overging in de bugel van Ruud Breuls. Dit gedicht met de tekst ‘Een perfecte muzikant die de sterren begrijpt, die de liefde verstaat in snaren en klanken’, zette de toon van deze middag. Later declareerde Stasse nog het prachtige gedicht Gezicht van de liefde van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker. Er werd door de blazers mooi gespeeld, de ritmesectie was onberispelijk, en Carmen zong recht uit het hart. Al deze musici deden ook mee op het album, maar in de ongedwongen sfeer van het jazzcafé werd Carmen uit het theater in de jazz getrokken.

Thijs van Leer luidde met Carmen Sars het einde van het optreden in.

Emotioneel beleed zij haar liefde met een spannende timing en fijne stem. Op het album wordt in twee nummers met het Sarah Koch Strijkkwartet gespeeld en ook nu waren deze strijkers, leden van het Metropole Orkest, voor één nummer gekomen. Het publiek genoot en niet alleen omdat royale schalen met oesters, het afrodisiacum bij uitstek, door het café zweefden. De sfeer werd zo ontspannen dat een nummer van Willeke Alberti, die in een hoekje vooraan zat te genieten, werd ingezet, waarna een andere gast, fluitist Thijs van Leer zich niet meer kon inhouden, zijn fluit uit het foedraal haalde en in de finale meespeelde.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

CARMEN SARS ALBUM RELEASE CONCERT

Nick Vollebregt Jazzcafé, Laren

11 december 2022

Carmen Sars – zang
Stefan Stasse – declaratie, zang, interviews
Ruud Breuls – trompet, bugel
Jan Kooper – alt- en tenorsaxofoon
Peter Tiehuis – gitaar
Jeroen Vierdag – basgitaar
Hans Vroomans – piano
Martin Gort – drums
Sarah Koch Stringensemble o.l.v. Edwin Schimscheimer
Sarah Koch en Vera Laporeva – violen
Mieke Honingh – altviool
Mariëtte Laport – cello

Previous

Jack van Poll bracht veel weldaad binnen de jazz

Next

Masha Bijlsma’s 'Interaction': vertrouwd en grote klasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook