Ariel Bart is een in Israël geboren mondharmonicaspeelster die met ‘Documentaries’ en haar band haar tweede album uitbrengt.

Ariel Bart heeft een mooie klank en hoewel zich bijna altijd de vergelijking met een der allergrootste Europese jazzmusici, Toots Thielemans opdringt, heeft ze een heel ander timbre en spelkarakter. Het album is charmant, melancholisch en regelmatig absoluut delicaat mooi. Thematiek, sfeer en timbre bepalen het overgrote deel van de soms dramatische composities en het is duidelijk dat de uitvoerster een sterke eigen handtekening heeft.

Her en der gebruikt ze uiteraard wat oriëntaalse klankbeelden zonder daarin heel uitgesproken te zijn. Haar muziek is nadrukkelijk geworteld in de folkmuziek van het Midden-Oosten en de Europese geïmproviseerde muziek. De muziek kent nergens een échte jazzopvatting en zou, zoals de titel van album suggereert, makkelijk een documentaire of film kunnen ondersteunen. In dat geval zou de muziek wél echt opvallen: zij is te pregnant en uitgesproken om te negeren.

De kwaliteit van haar band, met Itamar Borochov op trompet die qua spel een soort mengvorm is van de Canadees Kenny Wheeler en ons aller Eric Vloeimans, Mayu Shviro op cello, Eden Giat op piano, David Michaeli op contrabas en Amir Bar Akiva op slagwerk, staat buiten kijf. Er wordt dynamisch, met overzicht, smaak en vrijheid geïmproviseerd, waardoor de muziek interessant blijft. Het is allemaal mooi en sfeervol, maar soms ook enigszins triviaal, hoewel Itamar Borochov zo ongelooflijk fluwelig speelt op Alison, Pray Away, dat ik zou zweren dat het een fluit is. Maar op de hoes staat het niet vermeld, dus ik twijfel behoorlijk daarover en dat kom ik dan weer maar zelden tegen.

May Shviro kleurt geweldig en soms lijkt haar cello een lage kemenche (vedel) met zo’n zuchtende, hese klank. Echt prachtig. Een mooi sfeervol album, maar de gebrekkige informatie op de hoes zorgt ervoor dat ik niet precies kan zeggen wanneer en waar het is opgenomen; alleen dat het in 2022 is uitgekomen.

ERIC VAN DER WESTEN

ARIEL BART

Documentaries

Eigen beheer

Ariel Bart – mondharmonica
Itamar Borochov – trompet
Mayu Shviro – cello
Eden Giat – piano
David Michaeli – contrabas
Amir Bar Akiva – slagwerk

www.arielbart.com

Previous

Johathan Collin-Bouhon is nieuw, groot bastalent

Next

Revanche Jimmy Rosenberg is magisch en fenomenaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook