Een nieuw album van het Bill Evans Trio in optima forma, live opgenomen in Hilversum – dat lijkt een haast onwaarschijnlijk scenario. Met ‘Another Time’ is deze droom van menig jazzliefhebber uitgekomen dankzij een Nederlands–Amerikaanse samenwerking.

Het Amerikaanse label Resonance Records, gespecialiseerd in historische jazzuitgaven, bracht het album onlangs uit. Het is een herontdekt radioconcert uit de Hilversumse VARA-studio, in 1968 gerealiseerd door producent Joop de Roo en klankingenieur André Louwerse. Een uniek historisch document van de rijke Nederlandse jazz- en radiocultuur in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Een Nederlandse jazzliefhebber tipte in 2016 Marc Myers, een Amerikaanse muziekcolumnist bij de Wall Street Journal en Bill-Evansexpert, dat in Nederland een onbekende radio-opname bestond van het Bill Evans Trio met drummer Jack DeJohnette en contrabassist Eddie Gomez. Een rariteit, omdat slechts twee andere opnames bekend zijn, die tijdens het korte bestaan van deze formatie zijn gemaakt. Resonance Records bracht deze vondst onlangs uit, voorzien van een mooi inlegboekje met zorgvuldige documentatie. Foto’s, achtergrondinformatie en recente interviews met Eddie Gomez en Jack DeJohnette schetsen hierin een levendig beeld van de ontstaansgeschiedenis van dit album.

Bill Evans staat vooral bekend om zijn beheerste, introverte studiowerk. Another Time toont een uitbundigere, extroverte kant van de pianist, die niet vaak gedocumenteerd is. Op het album Live at Montreux kon men het energieke spel van dit grensverleggende trio reeds bewonderen. De tijdloze polyritmische stijl van Jack DeJohnette en de lenige baslijnen van Eddie Gomez gaven indertijd een nieuwe dimensie aan het diepzinnig-complexe idioom van Evans.

Het trio klinkt op deze cd verrassend modern met een rijk geluid van grote dynamiek. Contrabas en drums bevinden zich op de voorgrond van het totale klankbeeld als gelijkwaardige partners van de piano. Dit zorgt voor een ruimtelijke balans van de instrumenten, die men in gelukkige akoestische omstandigheden soms kan ervaren. De levendige interactie tussen musici en publiek draagt mede bij aan de sensatie van een fris en energiek concert vol knetterend speelplezier. Dit ben je niet gewend van de bekende historische opnames van Bill Evans. Ondanks hun hoge audiofiele kwaliteit klinken deze vaak aanmerkelijk doffer en daardoor afstandelijker, met minder variatie in de hoge registers en een egalere dynamiek. Het geluid van Another Time is stukken briljanter en directer.

Het album heeft veel moois te bieden. De spetterende opening You’re Gonna Hear From Me, de Evans-composities Very Early, Turn Out The Stars en het dwarse up-temponummer Five zijn enkele hoogtepunten, vergezeld van standards uit het American Songbook. Who Can I Turn To?’ Emily en Nardis van Miles Davis passeren de revue in bekende, persoonlijke arrangementen van de bandleider. Gershwin’s Embraceable You geeft een vrije rol aan Eddy Gomez, die met de contrabas het thema en een flitsende solo voor zijn rekening neemt. Evans opent eveneens solo de wals Emily met de voor hem zo karakteristieke stemvoering binnenin de akkoorden. De ingetogen lyrische ballad Alfie van Burt Bacharach klinkt urgent en nieuw, maar ook merkwaardig vertrouwd.

Another Time is een waardevolle bijdrage aan de muzikale erfenis van Bill Evans, waarop veel te ontdekken en te genieten valt. Het album is met respect en toewijding aan de meester uitgegeven. Een hoogstandje vol plezier en schoonheid, van en voor fijnproevers. Een absolute aanrader.

MATHILDE LÖFFLER 

Bill Evans – Another Time
Resonance Records 

Bill Evans – piano
Eddie Gomez – contrabas
Jack deJohnette – drums

www.resonancerecords.org

Previous

Wat een feest, Levanter met Vloeimans, Van Vliet en Azmeh

Next

Jasper van ’t Hof, ultieme bedwinger van het chagrijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook