Het in 1993 opgerichte Nederlandse ensemble New Cool Collective is lastig te classificeren. Het achttal, onder leiding van altsaxofonist Benjamin Herman is waar nodig aanwezig in de hedendaagse muziek. De groep heeft samengewerkt met onder andere Typhoon en Jules Deelder en heeft samen met haar Big Band-broeders en de Nederlandstalige zanger Guus Meeuwis, het album ‘Dutch Masters’ uitgebracht.

400_nccOnlangs heeft New Cool Collective Mark Reilly, leadzanger van Matt Bianco, weten te strikken voor het nieuwste album The Things You Love. Matt Bianco, de iconische jaren ’80-band en leverancier van opgewekte hits als Whose Side Are You On, Yeh Yeh en More Than I Can Bear. Hoe is deze samenwerking eigenlijk tot stand gekomen? JazzNu zoekt Benjamin Herman op, kort voor zijn optreden met NCC en Mark Reilly in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Benjamin Herman: “De manager van Mark is een Nederlander, Mark van den Bergh en hij benaderde mij na mijn cd met Daniel von Piekartz of ik een album met Mark Reilly wilde doen. Voor mij persoonlijk was dat te veel, maar met New Cool wilde ik dat wel doen. De jongens van NCC vonden het prima. We hebben besloten gelijk de studio in te gaan, dus geen demo’s over en weer, maar meteen draaien. En dat ging goed.” En het materiaal? “We hebben verschillende dingen uitgeprobeerd en onze concepten opgestuurd naar Reilly”, zegt Benjamin Herman. “Hij heeft er een selectie van gemaakt. Hij paste dingetjes aan en we hebben er wat teksten aan toegevoegd. Vervolgens was Mark er bij in de repetitieruimte. Hij heeft veel ervaring met liedjes schrijven en na het luisteren van onze, voornamelijk instrumentale, nummers heeft hij nog verschillende aanpassingen doorgevoerd. Later heeft hij vanuit zijn studio in Londen zijn teksten ingezongen en naar ons opgestuurd. Dat klonk erg goed. Het was een soort pingpongen met ideeën en we waren aangenaam verrast door zijn input.”

Reilly is verantwoordelijk voor de songteksten en de composities zijn van de hand van zowel zanger als band. Op de albumhoes staat een stemmige foto van New Cool Collective en Reilly in jaren-dertigstijl. De muziek op dit album is echter alles behalve gedateerd. Met het openingsnummer We Should Be Dancing, dat begint met een rauw gitaarloopje van Rory Ronde, het frisse koper en de achtergrondstemmen van NCC, belanden we meteen in de ongecompliceerde Matt-Biancosfeer. Het is duidelijk dat Mark Reilly een uitstekende band heeft uitgekozen om zijn muzikale ideeën mee te delen. Na een kernachtige trompetsolo door David Rockefeller keren we terug bij het refrein.

Het drieëneenhalve minuut durende titelnummer The Things You Love is qua duur en constructie een ware ode aan de popmuziek uit de jaren tachtig en het werk van Matt Bianco in het bijzonder. Het slagwerk van Kroon, De Haas en Van Dok en het puntige koper verheffen de tekstsalvo’s (‘Never give up’) van Reilly. De boodschap is helder. De muziek laat niets aan de verbeelding over en ook de tekst is allesbehalve complex. Alle elementen voor een hit zijn aanwezig, maar het is de vraag of deze musici op een nieuwe hit zitten te wachten. De enige Matt-Biancoklassieker op het album is Don’t Blame It On That Girl. De gedateerde elektronica van toen zijn vervangen door het mooie koper van New Cool Collective. Het nummer heeft plotseling volume. Het ritmewerk is hier subliem, evenals in de originele uitsmijter Samba Italiano.

De kameleons van The New Cool Collective weten hier een krachtig Matt-Biancoalbum neer te zetten. Reilly mag zich in zijn handen wrijven met deze band en ook NCC kan met dank aan Reilly weer even door. Herman: “Het werken met Mark opent deuren. We zijn naar Indonesië geweest, Tokio, we gaan naar de Blue Note in Milaan, we gaan optreden in Polen en Aruba. Dat zijn allemaal optredens die we aan Mark hebben te danken.”

ROBIN ARENDS

New Cool Collective – The Things You Love
Dox Records

Mark Reilly – zang
Benjamin Herman – alt- tenor- en baritonsaxofoon en fluit
David Rockefeller – trompet, trombone en flugelhorn
Rory Ronde – elektrische en akoestische gitaren
Willem Friede – Fender Rhodes, piano
Leslie López – elektrische bassen
Joost Kroon – drums, percussie
Jos de Haas – bongo’s, percussie
Frank van Dok – conga’s, percussie

www.newcoolcollective.com

 www.doxrecords.nl

 

 

 

Previous

Joris Posthumus c.s. creëren NU-bop ‘buitencategorie’

Next

Pitch Plot bedient met ‘Big Eyebrow’ breed publiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook