Een exotisch klinkende fluit en een piano met gedempte snaren. Daar hinkend tussendoor een contrabas en subtiel slagwerk. Je kunt je een slechter begin voorstellen van een cd. Als je daarna constateert dat de muziek alleen nog maar mooier wordt opgebouwd en daarmee aan kracht wint, dan mag je deze ‘Big Eyebrow’ als een geslaagde cd bestempelen.

400_pitchplotDe nieuwe schijf van Pitch Plot is een verzameling van stijlen. Die gaan van onbekommerde jazz tot accenten van wereldmuziek en van eenvoudig klinkende, op popmuziek lijkende passages tot gedegen improvisaties van alle vier de bandleden. Het is een verademing dat naast de onuitroeibare klanken van een Thijs van Leer, in Nederland een fluitist rondloopt die zijn instrumenten in makkelijk plaatsbare kaders inpast: Jeroen Pek. Natuurlijk is er ook nog Mark Alban Lotz, maar die verschilt ruim van Pek, omdat hij zijn eigen, ingenieus in elkaar gestoken winkeltje runt.

Big Eyebrow telt elf composities, alle van de hand van de bandleden. Opvallend daarbij is dat ook gastspeler James Cammack hier zijn aandeel in heeft. De Amerikaan, zo’n dertig jaren vaste begeleider van Ahmad Jamal, deelt in drie stukken mee. Hoewel iedere speler uiteraard zijn eigen individuele visie op muziek inbrengt, vormt de cd een coherent geheel. Niet alleen in de compositorische inhoud, maar ook in de plek die de musici innemen: is Jeroen Pek met zijn fluiten de aangever? Zeker niet, dat zijn de drie anderen evenzeer. Hoe alle muzikale elementen organisch in elkaar grijpen, toont James Cammack met een bassolo in de Christian Pabst-compositie Flabbergasted; de solo betekent de start voor een doorwrocht stuk groepsspel.

Slagwerker Onno Witte, niet direct een spitsroedeloper in het Nederlandse jazzmilieu, komt op Big Eyebrow volledig uit zijn schulp. Uiterst effectief beweegt hij zich de ene keer manifest op de voorgrond, om nadien in de achterhoede volledig controle uit te oefenen over hetgeen zijn medespelers te berde brengen. Super Sellam, een van zijn eigen composities benut hij als een solo: ingehouden spelend, uiterst variabel en met maximaal effect.

Big Eyebrow is een cd die een breed publiek zal aanspreken. Jazzrockliefhebbers kunnen er terecht, maar ook volgers van modale jazz met een duidelijke voorkeur voor de rol van de fluit daarin. Zo kun je evenwel nog even doorgaan: ook de smulpapen die van virtuoos baswerk en sprankelend slagwerk houden, zullen deze cd waarderen. En allemaal om die ene reden: in Big Eyebrow versmelten alle voorkeuren tot een nieuwsgierig makend geheel.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Pitch Plot4 – Big Eyebrow – Live in Europe
ZenneZ Records

 Jeroen Pek – fluit, altfluit, basfluit, Educci-fluit en Zoo-fluit
Christian Pabst – piano, Fender Rhodes en toetsen
James Cammack – contrabas en basgitaren
Onne Witte – slagwerk en stem

 www.pitchplotmusic.com

www.moonrivermusic.com

 

Previous

New Cool Collective pingpongt met ideeën

Next

Eric Ineke’s tijdloze hardbop in een eigenwijs sausje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook