Hij speelde afgelopen mei op Jazz in Duketown in Den Bosch en als je hem daar zag staan, ontkwam je niet aan de indruk dat hij qua fysiek wat weg heeft van Charlie Parker. Tijdens zijn concert werd die indruk bevestigd. Belangrijker: in zijn spel heeft hij zich gelaafd aan diens traditie. En wie dat bevestigd wil hebben, kan de elpee ‘Reflections’ op de draaitafel leggen. En voilà: Charlie Parker.

Maar niet heus. Want altsaxofonist Lucas Figueiredo Santana, over hem hebben we het hier, ontsluit meer terreinen. Het laatste stuk van de cd, Around The World, zegt in dit verband alles. Lucas Santana bestrijkt immers heel wat meer dan het oeuvre van Parker; de cultuur uit zijn geboorteland Brazilië schemert op allerlei plekken door zijn technische bagage heen en de breedte die met name de hard bop in de jazz zich heeft toegeëigend, kent voor deze altsaxofonist geen geheimen.

Reflections is Santana’s eerste eigen album en staat meteen als een huis. De saxofonist, pas in 2019 afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, is een alleskunner. Op snelheid raast hij over het gehele bereik van zijn instrument, in langzame gedeeltes is hij een lieve, fluisterende minnaar die zijn passie volledig in dienst stelt van zijn muziek.

Zíjn muziek, ja. Want de zeven stukken op Reflections zijn alle van zijn hand. En verbazen evenzeer als zijn technisch kunnen. De composities zijn divers van aard, zijn niet alleen toegespitst op zijn eigen inbreng, maar evenzeer op die van zijn vier bandleden. Die bij Lucas Santana in de rij aansluiten als het gaat om fantasie, durf, technische vaardigheden en inbreng in het totaalgeluid. De vakbekwaamheid van Davor Stehlik, Jetse de Jong, Tijs Klaassen en Tim Hennekes is onberispelijk. En tilt Reflections ver uit boven vele andere debuutalbums.

Derhalve een tip om dit vijftal goed in de gaten te houden. Wie Reflections beluistert, weet dat dit geen enkele moeite zal kosten.

ZENNEZ RECORDS

Dan nog iets over het label waarop Reflections is uitgebracht: Zennez Records. Het mag een zegen heten dat John Weijers dit platenmaatschappijtje – tje, jazeker, maar deze toevoeging zal niet lang meer nodig zijn – in het leven riep. De catalogus is inmiddels fors, de keuze voor zowel luisteraars als beoefenaars bewonderenswaardig. Zennez Records lijkt een speciale neus voor talent te hebben. En dit dan op velerlei gebied. Waarbij komt dat de uitvoering van de cd’s en lp’s onberispelijk is.

Neem deze nieuweling op naam van Lucas Santana. Een meer dan aantrekkelijke hoes, prachtige vormgeving, de lp op zwaar vinyl geperst met een puntgave geluidsweergave. Het is een genot om Zennez Records in je platenkast te hebben staan. Zeker in een tijd waarin digitale links naar bepaalde albums hun muziek zo onpersoonlijk maken als maar zijn kan.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

LUCAS SANTANA – REFLECTIONS
Zennez Records

Lucas Santana – altsaxofoon
Davor Stehlik – gitaar
Jetse de Jong –
piano
Tijs Klaassen – contrabas
Tim Hennekes –
slagwerk

 

www.zennezrecords.com

Previous

Jazz à Liege wederom regenboog met vele kleuren

Next

Mark Alban Lotz vult Jazz On The Sofa met diamanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook