Het legendarische album ‘Rubber Soul’ van The Beatles kwam uit in 1965. De sinds 1990 in Nederland wonende contrabassist Paul Berner was toen dertien jaar en hij kan zich als de dag van gisteren herinneren wat een indruk die Beatles-plaat op hem maakte. “The Beatles waren een soort oudere broers die antwoorden op mijn vragen hadden”, zo benoemt hij wat ‘Rubber Soul’ bij hem teweeg bracht. Al die gedachten zijn nu samengevat in een mooie Paul Berner-cd: ‘Say The Word’, zijn vijfde.

Rubber Soul gaat over de liefde en dat was uiteraard een van de zaken waarvoor een 13-jarige puber zich interesseert. En hoe het was om volwassen te zijn. “Wat ik toen nog niet door had was, dat ik tegelijk ook over songs leerde, over ritme, melodie, harmonie, over hoe muziek werkt. Dit waren ook allemaal berichten die mijn broers via deze liedjes naar mij stuurden”, zo refereert Paul Berner nogmaals aan het belang van The Beatles en hun Rubber Soul. Waarop hij concludeert dat alles wat hij aan muziek opdeed, híer vandaan komt.

Toen het high-end label Sound Liaison aan Paul Berner vroeg of hij een concert wilde organiseren waarin hij een klassiek album ‘opnieuw zou uitvinden’, stemde deze onmiddellijk toe. Het concert werd belegd in het Muziek Centrum van de Omroep en werd live opgenomen: Say The Word is sindsdien een feit. En natuurlijk was Rubber Soul de basis. Negen van de veertien stukken van het Beatles-album nam Paul Berner onder handen, waarbij dient opgemerkt dat It’s Only Love niet op Rubber Soul voorkomt. Dit is een compositie van het album Help, dat juist voor Rubber Soul werd uitgebracht.

Het resultaat zoals dat op Say The Word is vastgelegd is verbazingwekkend. Het kwartet rond contrabassist Berner geeft een volledig eigen invulling aan de Beatles-klassiekers. Het opvallendst is dat de zangstemmen niet zijn meegenomen. Hier worden zij vervangen door de gitaren van Ed Verhoeff en Peter Tiehuis, die ieder een kanaal van de stereo-installatie als werkterrein hebben ingericht. Michael Moore op klarinet en altsaxofoon zorgt voor verdere harmonische en melodische invulling, terwijl de contrabas van Paul Berner het fundament is, waarop de muziek zich ontwikkelt. De vrijheid waarmee de vier musici dit klassieke materiaal benaderen, maakt dat zelfs zoetsappige liefdesliedjes als Girl en Michelle een nieuw omhulsel krijgen. Hetgeen binnen de context van het geheel de muziek met een stevige buitenkant omkleedt.

Op Say The Word is te beluisteren – voor de zoveelste keer – wat een zegen Michael Moore toch is voor het Nederlandse muziekmilieu. Zijn onbegrensde vakmanschap kent geen enkele barrière, hij plaatst zijn persoonlijkheid in elke partituur die hij op zijn lessenaar krijgt. Of als het zonder partituur gaat, plant Michael Moore zijn ongeëvenaarde improvisatievermogen als een beker des overvloeds middenin de muziek. Deze cd is er het overtuigende bewijs van.

Als je iets op Say The Word zou willen aanmerken, is het de gelijkenis met het concept dat Bill Frisell al jaren hanteert, wanneer hij de muzikale erfenis van Amerika naar zijn hand zet. Met maar liefst twee gitaren zou je het Frisellmuziek in het kwadraat kunnen noemen, maar deze ‘dubbelaar’ van instrumenten is zo eigengereid dat Paul Berner c.s. nimmer vervallen in een Frisell-kopie. Aardigheidje: op de binnenkant van de cd-hoes is een handgeschreven uitleg over Rubber Soul van John Lennon en Paul McCartney opgenomen

Aan de gloedvolle uitvoeringen op Say The Word te horen, heeft Paul Berner op de meeste, zo niet op alle vragen des levens antwoord gekregen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Paul Berner – Say The Word
Twister Records

Paul Berner – contrabas
Ed Verhoeff – elektrische gitaar
Peter Tiehuis – elektrische gitaar
Michael Moore – klarinet en altsaxofoon

www.paulberner.com
www.twisterrecords.nl

Previous

Rembrandt Frerichs op fortepiano de Mozart van nu

Next

Orquesta del Tiempo Perdido geeft je geen moment rust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook