Zoals in de sector klassieke muziek het vertolken van symfonieën al eeuwen aan ons voorbij komt – en nog wel eeuwen zal doorgaan – zo kent jazzmuziek ook zijn eigen zich altijd herhalend fenomeen: het pianotrio. Met voor beide sectoren de knellende vraag: waarom? Tussen de vele duizenden registraties van jazzpianotrio’s duikt er weer een op: dat van Peter Beets.

Our Love Is Here To Stay (Gershwin Reimagined) is de titel van de plaat die het driemanschap Peter Beets, Tom Baldwin en Eric Kennedy – naar is te hopen voor hen – aan de jazzgeschiedenis toevertrouwt. Een van de negen George Gershwincomposities die het album vullen en niet veel meer (kunnen) zijn dan proeven van bekwaamheid. Want, laten we eerlijk zijn, wat kan een pianotrio anders dan een herhaling van zetten zijn die al ontelbaar veel vertolkers hebben geplaatst?

Het titelnummer Our Love Is Here To Stay opent de cd. Nogal verrassend, want de musici zetten in marstempo in en racen zo tamelijk snel naar het einde van het stuk. I Loves You, Porgy volgt, hier neergezet als een blues. En zo gaat het kabbelend verder: ’s Wonderful in een fraai medium-tempo, Summertime met de parelende pianonootjes van Beets voorop en They Can’t Take That Away From Me als schoolvoorbeeld van hoe contrabas en slagwerk de piano veilig inbedden. Om te eindigen met Lady, Be Good! In het vinnige tempo waarmee Ella Fitzgerald het groot heeft gemaakt.

Na 47 minuten is het voorbij. Een fraaie, zelf geïnterpreteerde ode aan Gershwin, dat wel. Maar meer ook niet. Het zoveelste blijk van liefde en bewondering van een musicus die het voorbeeld dat hij ter hand nam op zijn manier wil bewieroken. En weer ontkom je als luisteraar niet aan de indruk dat het in de markt zetten van een cd als de onderhavige, een tussendoortje is. In het geval van Peter Beets zeker, want wie zijn vorige schijf, Beets Meets Rosenberg, beluistert treft daar heel wat interessanter zaken dan op Our Love Is Here To Stay. Daar wordt het leven gekoesterd en veel minder het verleden gekieteld. Want dat is al zo vaak, zo vaak, zo vaak (zucht…) gedaan…

RINUS VAN DER HEIJDEN

Peter Beets – Our Love Is Here To Stay (Gershwin Reimagined)
Magic Ball Jazz Records

Peter Beets – piano
Tom Baldwin
– contrabas
Eric Kennedy
– slagwerk

 

www.peterbeets.com

Previous

Prachtige muzikale 'DOEK'en, wie maakt me los

Next

Fluiten en slagwerk klimmen met vogels de bomen in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook