Jazz? Ja, maar ook rock – van het heavy soort en hiphop, psychedelica, r&b, funk, soul, punk en zelfs reggae. Dat zijn de mengelementen die de muziek van Screaming Headless Torsos zo bijzonder maken. Op CODE RED, het zevende album van het voor de gelegenheid sextet, is die vreemde mengelmoes weer volop te horen. Binnen een nieuw concept.

SCREAMING-HEADLESS-TORSOS---CODE-REDAllereerst is daar de aanwezigheid van gastmusici. Met voorop toetsenist Bernie Worrell, groot geworden bij Talking Heads en Parliament-Funkadelic, aan wie het nummer Wizard of Woo is opgedragen. SHT-gitarist David Fiuczynski tekende voor deze compositie. Verder doen mee gitarist Jimmy Valentine en de toetsenisten Chris Fisher en Casey Benjamin.

Wat verder opvalt bij Code Red is dat het album een nieuwe vocale presentatie herbergt: het is het eerste album waarop zanger Freedom Brenner alle zang en vocale arrangementen voor zijn rekening neemt. Torsosveteraan Greg Fine en Ron Saint Germain zijn respectievelijk de producer en co-producer van deze cd, de nieuwste na negen jaar windstilte.

Code Red is van een ongekende levendigheid. De smeltkroes van stijlen is zó doorheen gehusseld dat het de normaalste zaak van de wereld is dat jazzrock heel natuurlijk kan samenleven met Afrikaanse-, Arabische en microtonale toevoegingen van gitarist David Fiuczynski. Dat zorgt voor een vitaal geheel, waarin weliswaar Deep Purple, Earth, Wind & Fire en King Crimson zijn te onderscheiden, maar ook Frank Zappa’s Mothers Of Invention, The Last Poets en John Coltrane. In de tekstregels van Brooce Swayne wordt overigens opgeroepen naar de muziek van Trane te luisteren en daar valt natuurlijk niets op af te dingen.

Code Red is een uiterst divers album, dat rust op een burcht van ritmes. Maar waar evenzeer plaats is voor melodie en harmonie, voor cynisme en humor, voor neerhalen van allerlei muzikale beperkingen. Screaming Headless Torsos moet maar weer geen negen jaar laten wachten op het volgende album.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Screaming Headless Torsos – Code Red
Torsos Partners LCC

David Fiuczynski gitaar
Freedom Bremner zang
Daniel Sadownick percussie
David Ginyard basgitaar
Gene Lake slagwerk
Skoota Warner slagwerk
Gasten: Jimmy Valentine gitaar
Bernie Worrell toetsen
Chris Fisher toetsen
Casey Benjamin toetsen

Previous

Yuri Honing pluist doodswens uit

Next

Abdullah Ibrahim bevestigt zichzelf als levende legende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook