Verlangen is er in vele vormen. Verlangen naar liefde, naar vrienden, naar een beter leven, naar een onbekommerde toekomst en omdat verlangen een organisch onderdeel is van het menselijk leven, bestaat er ook een verlangen naar de dood.

YURI-HONING-ACOUSTIC-QUARTET---DESIRE-Op Desire, de nieuwste cd van Yuri Honings Acoustic Quartet beeldt de compositie Lasciate Mi Morire, die doodswens uit. De bandleider ontleende de titel van dit stuk aan het gelijknamige madrigaal van Claudio Monteverdi, de barokcomponist die het in 1620 schreef als nieuwe versie van zijn opera Lamento d’Arianna.

Het oorspronkelijke werk is een vijfstemmig madrigaal, op Desire wordt het bijna dromerig uiteengeplozen door het kwartet. Het indrukwekkende tenorsaxgeluid van Yuri Honing spant zich hemelomvattend uit over het vol rusten gestopte pianospel van Wolfert Brederode. Waarmee Lasciate Mi Morire het treffendste voorbeeld is van wat Yuri Honing c.s. beogen met Desire: het ultieme verlangen om de allermooiste muziek te maken.

In alle stukken slagen deze vier musici erin subtiliteit tot de hoogste macht te verheffen. De contrabas van Gulli Gudmondsson beweegt zich uiterst bescheiden op de achtergrond, maar is uiterst effectief. De rol van de piano is al aangestipt, die van het slagwerk is even imponerend. Met kleine percussieve handelingen op trommels en bekkens wordt een wereld geschapen waarin slechts plaats is voor bezonken schoonheid. Die het in dit geval verdient dat elk van de acht stukken afzonderlijk beluisterd zouden moeten worden.

Dat kan natuurlijk. Loop ze zoals katholieken een kruisweg afleggen. Blijf bij elk van de acht stukken van componist Honing stilstaan, beleef die telkens andere muziek, laat je strelen door deze zo prachtige combinatie van tenorsaxofoon, piano, contrabas en slagwerk. En als je wilt, kun je na afloop een klein libretto bij Desire lezen van de hand van Joost Zwagerman. Het heet Ons hart, een bijna terugkoppeling naar de barok. Hier die van het woord.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Yuri Honing Acoustic Quartet
Desire – Challenge Records

Yuri Honing – tenorsaxofoon
Wolfert Brederode – piano
Gulli Gudmondsson – contrabas
Joost Lijbaart – slagwerk

Previous

Je doop als componist en dan zó’n resultaat

Next

Screaming Headless Torsos met prachtig nieuw concept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook