Het Standards Trio van Keith Jarrett met bassist Gary Peacock en drummer Jack DeJohnette wordt gerekend tot de beste pianotrio’s in de jazzgeschiedenis. Het onlangs bij ECM Records als dubbel-cd uitgebrachte album ‘After the Fall’ is een live opname van een concert in Newark, New Jersey uit 1998.

Het tot nu toe onbekende materiaal toont drie meesters op de toppen van hun kunnen in een zinderend optreden. Met de albums Standards 1 en Standards 2 creëerde Keith Jarrett met dezelfde bezetting een ongekend frisse vernieuwende esthetiek in het spelen van jazzstandards. Kenmerkend voor het Standards Trio is de vrije en ruimtelijke aanpak van overbekende jazzstandards uit het Great American Songbook, die het trio zo persoonlijk en eigentijds naar zich toetrekt dat het lijkt alsof de composities fris van de lever worden gespeeld. Met een aanstekelijke bezieling en vrijheid in de improvisatie, dat zelfs overbekende stukken weer nieuw en authentiek lijken.

De cd heeft veel moois te bieden, eigenlijk te veel om op te noemen. The Masquerade Is Over is een bezonken opening vol emotionele verdieping, gevolgd door de pittig zinderende bop van Scrapple From The Apple. Het overbekende Old Folks en Autumn Leaves in een spectaculaire versie van een kwartier worden vol goede zin in telepathisch samenspel uit één stuk neergezet. Een vrije intro van Keith Jarrett in I’ll See You Again, een goedgemutst Santa Claus Is Coming To Town en de ingetogen lyriek van Late Lament maken het feest compleet, samen met een buiging naar Bud Powell in virtuoze bebop- en hardbopstijl in Bouncing With Bud, om maar enkele hoogtepunten te noemen.

After the Fall is een bijzonder rijk album dat tot het beste mag worden gerekend wat uit de samenwerking van het Standards Trio is voortgekomen. Een schatkist vol nieuwe vondsten en een schitterende toevoeging aan het rijke oeuvre van Keith Jarrett. Een absolute aanrader.

MATHILDE LÖFFLER

Keith Jarrett / Gary Peacock / Jack DeJohnette – After The Fall
ECM Records

Keith Jarrett– piano
Gary Peacock –contrabas
Jack DeJohnette –drums

www.ecmrecords.com

 

Previous

Joshua Redman bij jubileum Conservatorium Antwerpen

Next

Cas Jiskoot (rondetijd 3.35,65)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook