Muziek die zomaar lijkt te zijn ontstaan. Die kruipt uit riolen, uit pishoekjes, opstijgt vanaf het asfalt. Muziek derhalve van de straat. Jachtig, opgefokt, puntig, het spiegelbeeld van de huidige maatschappij.

taxiwars_400Dát is de muziek van TaxiWars, het samenwerkingsverband dat dEUS-frontman Tom Barman en jazzsaxofonist Robin Verheyen aangingen. En dat is uitgemond in een schitterende, titelloze cd. Waarop het duo, aangevuld met contrabassist Nicolas Thys en de jonge slagwerker Antoine Pierre twaalf stukken brengt, die een mix behelzen van jazz, rock, punk, hiphop, poëzie en vrijwel ondefinieerbare invloeden. ‘Hardcore jazz met een punky benadering’, zo noemen ze zelf hun muziek. Maar ook die omschrijving dekt de lading niet helemaal.

Laten we het er maar op houden dat TaxiWars een nieuwe richting aangeeft in hedendaagse muziek. Tom Barman, hét boegbeeld van het Belgische (rock)milieu is al heel lang jazzfan. Je hoort dat direct af aan zijn onregelmatige maar o zo effectieve timing, zijn manier van stemimprovisaties en zijn durf om zich te meten met het opwindende saxofoonspel van Robin Verheyen.

Verheyen op zijn beurt stuwt, ondersteunt maar verstoort zeker ook de vocale inbreng van Barman. Zijn tenorsaxofoon klinkt de ene keer haast omfloerst, kort daarop weerbarstig en nors maar altijd uit de traditie van de grote tenoristen uit de jazz. Stem, tenorsaxofoon, contrabas en slagwerk hebben een taxi genomen om mee op reis te gaan. Zo’n voertuig brengt je naar alle hoeken en gaten van een stad of land. Die taxirit is op deze cd neergelegd in intrigerende muziek.

Robin Verheyens speelwijze én die van Tom Barman zijn prachtig ingebed in het puntige, gejaagde ritme dat contrabassist Thys en slagwerker Pierre voortdurend hanteren. De vervormde stem van Barman, zijn uitgeschreeuwde poëtische woorden en de dwingende tenorsaxofoon van Verheyen vertolken de hartenkreet van de straat. TaxiWars brengt muziek van nú, van het heden dat zo onvoorspelbaar is maar alleszins waard is om geleefd te worden. Die noodzaak ademt de muziek van TaxiWars.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

TaxiWars – TaxiWars
Universal Music Belgium
www.taxiwars.be

Tom Barman zang
Robin Verheyen tenorsaxofoon
Nicolas Thys contrabas
Antoine Pierre slagwerk

 

Previous

Misha's Middag: donkere wolken en verliefde parkiet

Next

Absurde en komische opera ‘Koeien’ roert tot tranen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook