In het zware donker, onderweg op één van de gevaarlijkste wegen in Europa. Langzaam kronkelend tussen rijzige bomen gaat het omhoog. Flarden mist vervagen het zicht. In de verte klinkt een kerkklokje. Bestemming onbekend. Aan het eind van de nachtelijke rit doemt een zwaar rotsmassief op. Schimmen bewegen in schaars licht. Sfeervolle muziek stemt ons enigszins gerust.

Het muziekgezelschap van Trigg en Gusset vervoert ons, bespeelt ons gemoed. Zoals films en tv-series van David Lynch dat doen. De band doet dat met sferen die voortspruiten uit programming en synthesizer. Dat begrip staat zo onschuldig achter de naam van Bart Knol oftewel Trigg, dat je haast over het hoofd zou zien dat creativiteit met elektronica wel een heel wezenlijke bijdrage levert in het oproepen van de soort welluidende klanken op deze cd The Way In. De derde van Bart en Erik, na Legacy of the Witty and Adagio for the Blue. Zij delen een passie voor slow jazz, stemmige elektronische muziek en intrigerende grooves. Dat is hun in ieder geval gelukt op dit album.

Je ziet de discussie al bijna opdoemen: Is dit wel jazz? Geen idee. In ieder geval kun je met dit soort muziek en soort bezetting oneindig voortborduren op een thema, ook als je live speelt. Een programming-set en een kleine synthesizer passen in een beetje stationcar. Een soort Moog in handzame verpakking, dat bestaat. Het voorwerk voor de uitvoering van je muziek doe je op je laptop.

De blaasinstrumenten houden de muziek aards, het zijn de lyrische stemmen in een soms dystopisch, in een soms zelfs wel arcadisch landschap. Deze muziek is belevenismuziek, zoals King Crimson of Gentle Giant die konden maken. Een vleugje experimenteel à la Centipede komt er zo nu en dan om de hoek kijken.

Dit album van Trigg & Gusset is om je in mee te laten gaan en de reis te beleven in het besef: eind goed, al goed. Genieten maar.

JAN BOL

TRIGG & GUSSET – THE WAY IN

Humanworkshop

Erik van Geer (Gusset) – tenorsax, basklarinet
Bart Knol (Trigg) – piano, Fender Rhodes, synthesizer, percussie, programming
Coen Hamelink – trompet en flügelhorn
Just Lavooy – contrabas
Dominique Bentvelsen – contrabas
Jurren Mekking – gitaar, basgitaar
Famke van Daalen – fluit
Jort Nijhuis – slagwerk
Marcel van Ast – slagwerk

 

WWW . TRIGG AND GUSSET . NL

WWW . HUMAN WORKSHOP . COM

Previous

Dialoog Baars-Buis met Ellington op de achtergrond

Next

Improvisatiemuziek Limburg gaat drie stappen maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook