Mateusz Pulawski. Nooit van gehoord? Van Itai Weissman wel dan? Of van Hendrik Müller, Aron Nyiro, Fernando Sanchez of Evgenii Bondarev? Waarschijnlijk niet, maar daar kan snel verandering in komen als je de tweede cd ‘Change Of Seasons’ van het Mateusz Pulawski Lunar Quartet gaat beluisteren.

JazzNu laat vanaf heden niet alleen het hoesje zien van de besproken cd, maar licht ook een tipje van de sluier op van de volgende cd die wordt gerecenseerd.
JazzNu laat vanaf heden niet alleen het hoesje zien van de besproken cd, maar licht ook een tipje van de sluier op van de volgende cd die wordt gerecenseerd.

Het is me nogal wat, deze schijf. Al bij de eerste gitaarklanken van de leider ga je rechtop zitten. Is dit muziek van een ensemble dat net begonnen is aan de weg te timmeren, of is hier sprake van een groep musici die deze weg al langer geleden is gaan bewandelen? Het antwoord neigt naar het laatste, maar het eerste is het geval.

Wat deze Change Of Seasons ontzettend interessant maakt is de volwassenheid die uit de muziek klinkt. De bandleden zijn onwaarschijnlijk op elkaar ingespeeld, terwijl de zeven eigen composities van Mateusz Pulawski plus één van Wayne Shorter en één van Emiel Wienholts verrassend origineel klinken. De tempi van de stukken zijn gevarieerd, het samenspel soms massaal, dan weer breekbaar en indringend.

Mateusz Pulawski eist nergens een hoofdrol op. Zijn gitaaraandeel is ingebed in het ensemblespel en ‘concurreert’ her en der met de tenorsaxofoon van Itai Weissman en Fernando Sanchez. Essentieel is de inbreng van contrabassist Hendrik Müller, maar vooral van Aron Nyiro. De laatste laat zijn medemusici geen moment met rust, waardoor soli en ook collectieven een vette, ondoordringbare ondergrond krijgen. Wat dan weer tot gevolg heeft, dat de spanning nergens de kans krijgt in te zakken.

Change Of Seasons is geënt op de voorbije vier jaren van het leven van Michael Pulawski. De Pool kwam in 2012 studeren aan het Conservatorium van Amsterdam en dat ging gepaard met een cultuurschok. Hij begon te twijfelen aan zijn identiteit, die hij na lange tijd en na een ziekte, terug won. Hij is en blijft Pool, maar voelt zich tegelijkertijd evenveel Nederlander. “Die tweede identiteit is de rode draad van dit album”, zegt Mateusz Pulawski hier zelf over. “De verandering van seizoenen staat symbool voor de verandering in Mateusz’  leven, na afloop van grote problemen”, vult contrabassist Hendrik Müller aan. Vandaar de titel van de cd.

Het kwartet heeft twee gasten uitgenodigd: zangeres Esther van Hees en trompettist Evgenii Bondarev. Hoewel hun aandeel minimaal is, vormen hun bijdragen een efficiënte aanvulling op de kwartetklank. De waaiert uit als een voorjaarsstorm. De ene keer hoor je het klassieke jazzkwartet erin terug, een andere keer een breed geluid dat aan een kleine big band doet denken. Dan weer word je ontroerd en een andere keer getroffen door de improvisaties die de bandleden tot een hoog niveau hebben opgekrikt. Het zit derhalve wel goed met de twee identiteiten van Mateusz Pulawski.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Mateusz Pulawski Lunar Quartet – Change Of Seasons
eigen beheer
www.mateuszpulawski.com

Mateusz Pulawski – gitaar
Itai Weissman – tenorsaxofoon
Fernando Sanchez – tenorsaxofoon
Hendrik Müller – contrabas
Aron Nyiro – slagwerk
Esther van Hees – zang en teksten
Evgenii Bondarev – trompet

Previous

Martin Lubenov Jazzta Prasta reikt naar hoge luchten

Next

Thierno Koite en New Cool Collective gaan Afrikaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook