Als je de cd ‘Colors’ van Karsu in de cd-speler legt en het eerste nummer ‘All For Me’ begint, valt je mond open van verbazing. Wat een stem! Wat een dictie, wat een kracht, wat een timing. Het lijkt wel of er een nieuwe jazzzangeres is opgestaan! Maar je verbazing slaat bij het volgende nummer om in ontzetting. Wie heeft in hemelsnaam deze cd samengesteld, zo vraag je je af.

karsu_400De Turks-Nederlandse vocaliste Karsu is in de val getrapt wat talloze aankomende zangeressen voor haar hebben gedaan: ze heeft geen keus durven maken wat betreft het repertoire. Of mogen maken, dat kan natuurlijk ook. SuMusic Group zou niet het eerste platenlabel zijn dat in dit opzicht inkomsten boven artistieke aspiraties stelt. Hoewel Karsu zowel muziek als tekst van vrijwel alle elf stukken schreef, is Colors een zootje van stijlen: pop, Turks, jazz. Maar niets beklijft, omdat de cd een gedegen basis mist. Het is hinken op allerlei gedachten, maar niet op die waar Karsu het sterkst in kan zijn: jazzmuziek.

Karsu (ze wil sinds kort zonder haar achternaam Dönmez door het leven) heeft een prachtige stem die veel aankan. In een dik half uur laat deze Colors horen dat de zangeres niet alleen die stem op een buitengewone manier kan inzetten, maar ook dat ze een krachtige pianiste is. Dat toonde ze overigens ook al op haar debuutalbum Confession uit 2012. Haar stem heeft inmiddels aan zeggingskracht gewonnen, is overtuigend en breed uitsmerend in het klankpalet dat ze hanteert. Maar dat repertoire.

Als Karsu de komende tijd kiest voor het popidioom, dan is de popmuziek een juweeltje rijker. In de onafzienbare stroom cd’s die deze muziekvorm afscheidt, zal ze echter snel kopje onder gaan. Zou Karsu het jazzmilieu komen verrijken, dan kan ze zich daar door het karakter en klankkleur van haar stem tot grote hoogte ontwikkelen. Maar het is de vraag of ze dat wil. De smeltpot van pop, Turks en jazz die Colors vult, scherpt in elk geval de persoonlijkheid die de zangeres zeker is, niet verder aan.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Karsu – Colors
SuMusic – distr. PIAS
www.karsu.nl

Karsu – zang en toetsen
Nelson & Djosa – achtergrondzang, gitaren, toetsen, percussie
Benjamin Rheinlander – drums
Daniel Eskens – basgitaar
Mateusz Pulawski – gitaren
Randell Heye – trompet
Alisa Klein – trombone
Daniel Mester – altsaxofoon
Bence Huszar – cello
Yanna Pelser – altviool
Laura Rafecas – viool

Previous

Jasper Stadhouders (rondetijd 07:52,68)

Next

Spotify Playlist Tijn Jans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook