Dit is geen gewone concertrecensie en het concert van Ben van Gelder en Reinier Baas in de Jazzwerkplaats Den Bosch was geen gewoon concert. Het optreden van deze jonge topmusici gaf een verrassende kijk op het componeren en maken van geïmproviseerde muziek. Hun optreden was aangekondigd als ‘Ben van Gelder x Reinier Baas = Mokum in Hi-Fi’.

Ben van Gelder en Reinier Baas in de huiskameromgeving van Podium Jazzwerkplaats.
Ben van Gelder en Reinier Baas in de huiskameromgeving van Podium Jazzwerkplaats.

Mokum in Hi-Fi is hun eerste duoplaat en werd enthousiast ontvangen, niet in de laatste plaats in dit blad. Ben van Gelder en Reinier Baas zouden deze muziek live komen spelen in de Podium Jazzwerkplaats in Den Bosch.

De Jazzwerkplaats bestaat al jaren en is een broedplaats voor jazztalent, maar het Podium is dit seizoen nieuw. Eenmaal per maand op zondagmiddag presenteert een jazzmuzikant zijn muziek en gaat in gesprek met de bezoekers. Dit was de vijfde keer. Het begon zoals je bij een normaal concert zou verwachten. Baas en Van Gelder zetten het openingsnummer van hun cd in; Reinier Baas’ compositie Deo Volente, genoemd naar de Amsterdamse woonboot waar zijn ouders elkaar ontmoetten. Het nummer ging vrijwel ongemerkt over in Palace van Van Gelder van dezelfde cd.

Met zijn gitaar op schoot geeft Reinier Baas beeldend antwoord op vragen vanuit het publiek.
Met zijn gitaar op schoot geeft Reinier Baas beeldend antwoord op vragen vanuit het publiek.

Wat toen een kort intermezzo leek, een uitleg over deze nummers, ging over in een intensieve vragenronde waaraan de bezoekers meededen. Wat betekende techniek voor Van Gelder en Baas? Waar gingen ze vanuit bij het componeren en hoe ontstaat een stuk? Beiden gingen uitgebreid in op de vragen en ze gaven een fraai inzicht over het ontstaan van hun jazzcomposities. Verhelderend en buitengewoon interessant voor musici die een groot deel van het publiek vormden.

Voor niet-musici was het net zo boeiend omdat Van Gelder en Baas niet vervielen in technische inside-praat en hun opmerkingen illustreerden aan de piano of op hun eigen instrument. Er werd veel tijd besteed aan de vragen en antwoorden en elk antwoord wierp weer nieuwe vragen op. Totdat op een gegeven moment democratisch werd besloten de vragensessie even te onderbreken voor een stukje muziek.

Muziek, daar ging het uiteindelijk om bij Ben van Gelder en uiteraard ook bij Reinier Baas.
Muziek, daar ging het uiteindelijk om bij Ben van Gelder en uiteraard ook bij Reinier Baas.

De compositie Silver/Grey werd ingezet en na afloop liet Van Gelder aan de hand van een filmpje horen dat dit nummer gebaseerd was op een basritme van de in Centraal Afrika levende Bayaka-pygmeeën. Ook werd uitgelegd hoe dit ritme ontwikkeld werd tot een compositie. Dat leidde weer tot een intensieve discussie, waarin uiteindelijk Reinier Baas onder woorden bracht wat het eigen geluid van Van Gelder was en omgekeerd Ben van Gelder vertelde waaraan je Baas uit duizenden kunt herkennen.

Tenslotte werd er weer muziek gemaakt. Er kwam een korte versie van de mooiste Nederlandse ballad ooit, De sprong o romantiek der hazen van Misha Mengelberg, waarbij de tekst daarvan werd gedeclareerd door Baas, en de middag eindigde met het nummer Charles van de cd Mokum in Hi-Fi.

Ben van Gelder en Reinier Baas in een geanimeerd onderonsje met het publiek in Den Bosch.
Ben van Gelder en Reinier Baas in een geanimeerd onderonsje met het publiek in Den Bosch.

De Podium Jazzwerkplaats achter de Verkadefabriek in Den Bosch is een must voor elke muzikant, en ook bijzonder verhelderend voor andere jazzliefhebbers. Op 8 maart 2020 vindt het laatste Podium van dit seizoen plaats met saxofonist Maarten Hogenhuis. Daarna gaat het nieuwe seizoen van start in oktober 2020.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

PODIUM JAZZWERKPLAATS

Tramkade, Den Bosch, 9 februari 2020

Ben van Gelder – altsaxofoon
Reinier Baas – gitaar

 

www.jazzwerkplaats.nl

Previous

Chrystel Wautier zingt over haar Oekraïense afkomst

Next

Native Speaker knalt er met eerste cd op hoog niveau in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook