Cory Henry en zijn Funk Apostles toeren voor het eerst in Europa. Met in Nederland drie concerten, waarvan het eerste deze woensdag aftrapte bij Tolhuistuin (Paradiso Noord) in Amsterdam. Rotterdam en Hengelo waren de andere twee plaatsen die Cory Henry en zijn funkapostelen bezochten. 

Met op zwaar bespeelde basgitaar Antoine Katz, maar liefst twee getalenteerde pulserende drummers, Taron Lockett en Darius Woodley en de elektronische keyboardgeluiden van Cory Henry wordt met de eerste drie nummers langzaam de sfeer van het concert opgebouwd. Het op het oog diverse – maar vooral mannelijk publiek – kijkt en luistert, een beetje afwachtend. Wellicht zijn velen hier gekomen vanwege het meest recente project waar Cory Henry bij betrokken is, Snarky Puppy. Maar zijn veelzijdige werk als musicus, componist, arrangeur en producer met artiesten als Stanley Brown, Kirk Franklin, Rob Glasper of Boyz 2 Men, bewijst de diversiteit van wat Cory Henry allemaal kan.

Foto Sophie Conin
Drummer Darius Woodley, toetsenist Cory Henry, basgitarist Antoine Katz en tweede toetsenist Nick Semrad.

BEDRIEGLIJK BEPERKEND

Vanaf het begin van het concert is het duidelijk dat de naam van de band bedrieglijk beperkend is. Al snel laten deze ‘apostelen’  het publiek horen dat hun interpretatie van funk heel hedendaags en breed is. Met ijzersterke ritmische grooves van de elektrische basgitaar en de drums op de voorgrond, die ook ruimte bieden voor melodieën en harmonieën van gitarist Andrew Bailie. Dit uiteraard veelvuldig aangevuld met virtuoze solo’s en improvisatie van toetsenisten Cory Henry en Nick Semrad. Waarin duidelijk de invloed van jazzklassiekers terug te vinden is, evenals van hedendaagse elektronische muziek.

Gezien het traject van multi-talent Cory Henry tot dusver, is dit een zeer logische mix. Hij speelde en leerde de basis van zijn eerste instrument, het orgel, in de kerk van zijn woonplaats, waar hij al voor zijn vijfde jaar regelmatig optrad. Op de prille leeftijd van negentien werd hij gedurende drie jaar de organist van jazzlegende Kenny Garrett. Hij weet op de toetsen de karakters van jazz en gospel op zo’n manier te combineren, dat er een heel nieuw genre ontstaat. Deze avond lijkt op sommige momenten zelfs een jonge Marvin Gaye op het podium te staan, niet alleen qua uiterlijk, ook wat betreft stem.

Zijn muzikale invloeden ontkent Cory Henry geenszins. Integendeel, hij lijkt ze juist allemaal te omarmen en te combineren op een manier die hem de mogelijkheid geeft om nieuwe genres te definiëren, nieuwe melodieën te creëren of in verrassende soli te improviseren. Hét bewijs dat deze band zich elke muzieksoort eigen kan maken is na een aantal echte funkstukken, hun onverwachte, sfeervolle, ‘aerial’-cover van Prince’s 1999, inclusief stemvervorming. En wat te denken van Cory’s spontane improvisatie op basis van een rinkelend mobieltje uit het publiek?

STRAKKE HAND

Het samenspel van de band wordt ook met strakke hand geregisseerd door Cory zelf. Een hand op het keyboard, de andere als een orkestdirigent op zijn rug. Hij en zijn apostelen weten de balans te vinden tussen concertdelen waar de muziek het publiek rustig meesleept en harmonische ‘wauw’momenten die applaussalvo’s uitlokken. Er was interactie met het publiek in de vorm van meezingen en klappen, maar het viel op dat de band vrijwel zonder pauze of introductie van het ene nummer naar het andere overging. Hetgeen nogmaals benadrukte dat Cory Henry & The Apostles naadloos van de ene stijl naar de andere kunnen switchen.

Het publiek beleefde een swingende avond, bezorgd door uitstekende muzikanten en een heel begaafde jonge musicus, van wie elk nieuw project in de gaten dient te worden gehouden.

tekst en beeld SOPHIE CONIN

Cory Henry & The Funk Apostles
Tolhuistuin Amsterdam, 18 november 2015

Cory Henry – toetsen
Nick Semrad – toetsen
Andrew Bailie – gitaar
Antoine Katz – basgitaar
Taron Lockett – slagwerk
Darius Woodley – slagwerk

www.cory-henry.com

Previous

Maria Mendes veelzijdig maar nog niet echt overtuigend

Next

Karl Seglem meester van de geithoorns viert jubileum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook