North Sea Round Town is van start gegaan. Het Rotterdamse festival duurt twee weken en is een voorproefje van het ‘grote’ North Sea Jazz Festival. JazzNu ging even sfeer snuiven en bezocht de eerste avond voor concerten van Joachim Badenhorst, Paul van Kemenade & Hammond Sandwich en dat van Janne Schra.

Janne Schra trad aan met haar project ‘The Heart is asymmetrical’.

Muziek is niet alleen wát je hoort. Het is ook waar en met wie je het hoort. North Sea Jazz in Den Haag was niet ver van zee. Na een concert van Tania Maria kon je even op het strand opfrissen en weer verdergaan, terug naar Carmen McRae, Art Blakey of Billy Eckstine. Dan liet je jezelf tot vier uur in de ochtend door het Gil Evans Orchestra richting dromenland voeren, daarna slapen onder de sterren en de volgende dag gewoon weer verder met Ray Charles, Herbie Hancock en The Neville Brothers. En de Nederlandse coryfeeën waren ook allemaal van de partij, om er maar enkele te noemen: Metropole Orkest, Willem Breuker Kollektief, Rita Reys, Ben van den Dungen & Jarmo Hoogendijk en… Paul van Kemenade, waarover later meer.

North Sea Jazz heeft in Rotterdam een goede thuishaven gevonden bij Ahoy’ en als kers op de cake is er het nog steeds groeiende North Sea Round Town (NSRT), dat naast het grote North Sea Jazz wordt (NSJ) georganiseerd. Dat is geen luxe want tegenwoordig zijn de drie-dagen-passen van NSJ meestal binnen enkele weken na start van de voorverkoop uitverkocht. Op dit moment zijn er eigenlijk alleen nog maar kaarten beschikbaar voor de VIP-arrangementen of tickets in combinatie met een Michelin-sterrenlunch of -diner.

Het doel van het ruim twee weken durende NSRT-evenement is om zoveel mogelijk mensen in contact brengen met de ultieme bron van geluk; live muziek. En dat tegen betaalbare tarieven. Daarnaast is het ‘een avontuurlijke speeltuin’ voor opkomende jazzmuzikanten, originele makers, programmeurs en publiek.

Voor wie wel toegang heeft tot het NSJ-festival zijn er dit jaar extra accenten rondom het thema diversiteit met een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Het Metropole Orkest begeleidt op vrijdag 7 juli onder andere Akwasi, Arooj Aftab, Corinne Bailey Bae, Laura Mvula, Glenn de Randamie en Ronald Snijders. Zij zullen elk hun verhaal van de diaspora vertalen in muziek en poëzie. Ook is er een dag later gelegenheid tijdens drie interactieve workshops met artist-in-residence Esperanza Spalding, de diepere muziekbeleving te verkennen.

North Sea Round Town is overal in de stad Rotterdam aanwezig.

Wie na afloop van North Sea Round Town toch nog even moet afkicken van deze overdosis aan menselijk geluk, is er op 15 juli de gelegenheid mee te dansen met de grootste stoelendans op livemuziek. De locatie hiervoor is Dakpark BoTu aan de Vierhavenstraat (Inschrijven via email). Kortom, Rotterdam pakt echt uit en alleen al het ontdekken van al deze verrassende locaties zal iets toevoegen aan de muziekbeleving.  

De aftrap voor NSRT was 22 juni in De Kaai (op locatie van de oude margarinefabriek) met een uitverkocht project van klarinettist/tenorsaxofonist Joachim Badenhorst.

Met een internationale cast, bestaande uit Tsubasa Hori (Japan- taiko-percussie) Beate Wiesinger (Oostenrijk – contrabas) Alistair Payne (Schotland – trompet) en Simon Jermyn ( Ierland – gitaar)  werden de grenzen van tijd en ruimte opgezocht. Rutger Zuydervelt vulde de improvisaties aan met zijn samples-toverspel, wat dan weer de spanning tussen track en improvisatie tot uiting brengt. Het is te hopen dat het project is vastgelegd voor streaming of op andere manieren kan worden teruggeluisterd door iedereen die er deze donderdagavond niet bij kon zijn.

Vrijdag 23 juni ging het dan echt los met de eerste vijftien concerten van meer dan tweehonderd. Tot 15 juli is er bijna elke dag een uitgebreide agenda. Het festival speelt op locaties door de hele stad. Op de fiets, met de boot of wandelend kunnen bezoekers de uithoeken van de stad verkennen. Concerten vinden plaats bij bekende podia, maar evengoed in een huiskamer, kerk of achtertuin.

JazzNu bezocht twee concerten om alvast een voorproefje te geven, Paul van Kemenade & Hammond Sandwich en Janne Schra. Van Kemenade stond met Hammond Sandwich geprogrammeerd bij Fruitvis aan de Marconistraat. Sandwichverwijst in dit geval naar de twee Hammondorgels, bespeeld door Carlo de Wijs en Arno Krijger. Die pakten altsaxofonist van Kemenade, trompettist Jeroen Doomerik en drummer Chris Strik van beide zijden goed in.

Van Kemenade past niet in de categorie opkomend talent. Dat was hij bij bovengenoemde North Sea Jazz-editie 1986 al niet meer echt. Hij is naar eigen zeggen binnenkort vijftig jaar ‘bij de muziek’ en is nog steeds een originele maker. Met direct herkenbaar geluid.

De composities zijn allemaal origineel en van de hand van de bandleider of van toetsenist Carlo de Wijs. Tussen de nummers gaf Paul van Kemenade vrij lange conferences om de compositie uit te leggen of de omstandigheden waarin de nummers geschreven werden toe te lichten. Het werd een soort stand-up humor, maar iemand die de muziek van Hammond Sandwich nog niet kent, zou ongeduldig kunnen raken.

Paul van Kemenade & Hammond Sandwich met Carlo de Wijs, Paul van Kemenade, Chris Strik, Jeroen Doomernik en Arno Krijger.

Een bezetting met twee Hammonds klinkt vet. Het combo klinkt soms bijna als een kleine bigband. De harmonie tussen toetsen en blazers zorgt voor een groot geluid, in dit geval aanzwellend ondersteund door drummer Chris Strik wiens drumwerk de powerballads oproept uit de tijd van Deep Purple, Caravan en Pink Floyd. Bij dat repertoire ontbrak voor de jazzliefhebber de improvisatie, maar toch zou jazz één aspect uit de pop en rock kunnen integreren; lekker doorspelen zonder lange overgangen en het publiek betrekken. Als ze hadden afgesloten met Brian Auger’s, Wheels on Fire, een lekkere gospelversie van Georgia on my Mind of voor mijn part een uitgebreide improvisatie op House of the Rising Sun was er wellicht nog meer ‘satisfaction’ en muziekbeleving geweest.

Bij jazzclub Bird sloot Janne Schra juist af met haar laatste nummer. De fans bleven wachten om na afloop een gesigneerde lp of cd te kopen.

Janne Scha blijft zich vernieuwen en valt daarmee duidelijk onder de categorie ‘originele makers.’ Het is inmiddels al weer ruim vijftien jaar geleden dat ze doorbrak samen met de band Room Eleven, met pakkende popsongs zoals Hey, Hey, Hey. In 2021 kwam ze met Janne & De Vogels, een nieuwe band, een nieuwe plaat, Nederlandstalig dit keer met wortels in de jazz-hot en Charleston jazz van de jaren dertig. Ze ging touren met die band. Er volgden lp’s en optredens en samenwerkingen met het Metropole Orkest, Benjamin Herman, Kraak & Smaak en het Red Limo String Quartet om er maar een paar te noemen. Janne Schra reisde door China met het Robin Nolan Trio. Ze schildert en schrijft nieuw materiaal en nu is er de tour The heart is asymmetrical.

Tekst en foto’s MONICA RIJPMA

NORTH SEA ROUND TOWN

Diverse locaties Rotterdam, 22 juni ‘23

JOACHIM BADENHORST
Joachim Badenhorst – klarinet en tenorsaxofoon
Alistair Payne – trompet
Simon Jermyn – gitaar
Rutger Zuydervelt – samples
Tsubasa Hori – taiko-percussie
Beate Wiesinger – contrabas

PAUL VAN KEMENADE & HAMMOND SANDWICH
Paul van Kemenade
– altsaxofoon
Jeroen Doomernik – trompet
Carlo de Wijs – Hammondorgel
Arno Krijger – Hammondorgel
Chris Strik – slagwerk

JANNE SCHRA – THE HEART IS ASYMMETRICAL
Janne Schra – zang
Laurens Radstake ­– gitaar
Jelte Hering – toetsen
Daniel Eskens – contrabas
Nicky Hustinx – slagwerk

www.northsearoundtown.nl

Previous

Zonder tractoren naar Den Haag, maar dan moeten jullie wel aansluiten

Next

Roefie Hueting: pionier oude-stijljazz én grondlegger milieu-economie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook