ZuperOctave van Gilad Hekselman leverde een avond vol jazz op, die je iedereen zou toewensen. Het hippe industriële complex AINSI in Maastricht was er de perfecte plek voor. De Israeliër Hekselman voerde zichzelf en zijn beide bandleden naar muzikale hoogten. AINSI werd er een stomende jazzclub door.

 

Gilad Hekselman

“Jullie zijn een geweldig publiek. Bedankt, dat jullie zo nauwgezet luisteren naar onze muziek.” In de uitverkochte zaal van het hippe industriële complex AINSI in Maastricht zat de stemming er vanaf de eerste noten goed in. Een volle zaal, internationaal publiek dat de muziek begreep en aanvoelde, een intens musicerende, perfect ingespeelde band, de intieme sfeer van een club en warm, feilloos afgesteld geluid – dat waren de ingrediënten die in Maastricht de sfeer schiepen van een stomende jazzclub. Waar men een avond vol mooie muziek kon beleven van een hippe ‘superformatie’ uit de New Yorkse jazzscene.

Kendrick Scott

CONSERVATORIUM

Tijdens een tour langs grote internationale clubs – onder meer in Dublin, Brussel en het Amsterdamse Bimhuis – was Gilad Hekselmans ZuperOctave in Maastricht neergestreken voor een workshop op Conservatorium Maastricht, in combinatie met een concert, later in AINSI. De combinatie van concert en workshop bundelt de krachten naar twee kanten: het conservatorium haalt voor zijn studenten internationale toppers in huis. Zij blijven na de workshop ook luisteren naar de concerten van Jazz Maastricht en vormen daar een harde kern van gemotiveerd publiek, dat al intensief kennis heeft gemaakt met de artiesten. In AINSI leidde dit tot een concert dat vanaf de eerste noten een avond werd uit één stuk. Van een formatie die als één man was ingespeeld.

Op het programma stonden eigen composities van de bandleider die uitblonken in finesse. Mooie melodielijnen, strakke grooves, akoestische gedeeltes, unisono lijnen van gitaar en keyboards, opzwepende drums, vrije gedeelten en doorgecomponeerde arrangementen – deze formatie had het allemaal in huis.

Aaron Parks

GITAARBOUWER

Een stuk voor Hekselmans gitaarbouwer, een lyrische compositie, geschreven voor zijn zoon nog voor diens geboorte, een knipoog naar de poptraditie met een stuk van Grateful Dead in driekwartsmaat – er viel veel moois te genieten. Frappant was het geluid van Gilad Hekselman op de gitaar, overduidelijk in de traditie van Pat Metheny. Melodisch, jazzy, warm en met gezag gespeeld, maar ook persoonlijk en zonder supergroot ego. Hekselman is een verbluffend inventieve improvisator, die vrijuit aan de haal ging binnen zijn eigen muzikale wereld en die het publiek alle kanten uit sleepte in zijn muzikale universum. Hij werd daarin bijgestaan door Aaron Parks op piano en keyboards en Kendrick Scott op drums. Beiden opereerden volkomen open en ondersteunend met hun eigen persoonlijke stem.

Aaron Parks vormde in de thema’s vaak een tandem met Gilad Hekselmans gitaar. Dat gebeurde unisono, harmonisch aanvullend met warme klanklandschappen en puntige pianoakkoorden in telepathisch samenspel. Afgewisseld met spannende solo’s, complementair aan de gitaar. Kendrick Scott was op de drums volkomen thuis, uitdagend, lyrisch en ondersteunend. Gebruikmakend van ‘hand drumming’, schilderend met brushes, knallend met sticks – als begeleider en als solist is hij een frappante, harmonieuze medestander van zijn twee muzikale partners.

Gilad Hekselman

HANDGEKLAP

Gilad Hekselman presenteerde zijn programma in goed gehumeurde conférences en integreerde het publiek met handgeklap in een van de stukken, voorafgegaan door een gemoedelijke oefensessie. Als solist en bandleider voerde hij zijn ZuperOctave naar grote muzikale hoogten.

 

Het werd een avond als een warm bad van improvisatie, schoonheid en experimenteerdrift. Een ervaring van jazz zoals je die iedereen zou toewensen. Een compliment aan de bevlogen organisatie, die vasthoudend door vele jaren heen in Maastricht een eigen publiek heeft weten op te bouwen dat vakkundig deze muziek van internationale klasse op waarde weet te schatten. Wederom een succesvolle samenwerking van Theater aan het Vrijthof en Jazz Maastricht.

MATHILDE LÖFFLER
Foto’s JEAN SCHOUBS

Gilad Hekselman – ZuperOctave
AINSI Maastricht, 14 december ’17

Gilad Hekselman – gitaar
Aaron Parks – piano/Fender Rhodes/toetsen
Kendrick Scott – drums

www.giladhekselman.com

Previous

Op jazzles bij Vera Vingerhoeds

Next

Niko Langenhuijsen koestert contexten in zijn muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook