Net voor het uitkomen van haar nieuwe album met Raul Midon doet de Rotterdamse zangeres Kim Hoorweg een korte tour door Nederland met het Robin Noland Trio. Waarbij zij haar album met de gelijknamige naam ‘The Boulevard of Broken Dreams’ nog eens onder de aandacht brengt. JazzNu was bij het optreden in De Doelen in Rotterdam.

 

Kim Hoorweg

De aftrap wordt gedaan door het Robin Noland Trio, bekend om zijn vertolking van de gipsy jazz en vooral buiten Nederland op de podia te bewonderen. De muziek heeft het kenmerkende ritme van dit genre, waardoor je bijna vanzelf gaat bewegen met handen en voeten. Tevens het moment voor Kim Hoorweg om zich bij het gezelschap te voegen. De inmiddels 24-jarige zangeres beschikt over een heldere, maar warme stem getooid met een prachtig hees randje. Als even later ook altsaxofonist Maarten Hogenhuis (Bruut!) zich aansluit is het gezelschap compleet.

ONDERHOUDEND

Tussen de muziekstukken door manifesteert zich een onderhoudende Kim Hoorweg die op spontane wijze uitleg geeft over wat er te horen is, of vertelt over achtergronden aangevuld met persoonlijke verhalen. Ze durft zich daarin behoorlijk kwetsbaar op te stellen, waarbij zelfspot haar niet vreemd is. De sfeer in de kleine zaal is die van een intieme jazzclub uit pakweg de jaren dertig van de vorige eeuw. De muziek komt voornamelijk uit films van Woody Allen, de favoriete regisseur van de zangeres. Het stemgeluid van Hoorweg, spatzuiver en met een flink bereik, wordt vooral klein gebracht.

Opvallend dat een jonge zangeres, met inmiddels ruim tien jaar ervaring in de jazz, zo overtuigend muziek uit die periode in een compleet eigen stijl en sfeer weet te brengen. Er is geen sprake van uitgekauwde stukken, zelfs een klassieker als Granada wordt vol overtuiging in het Spaans gebracht en in een nieuwe outfit gehesen. Waardoor de zaal reageert vanuit herkenning en geen moment verveeld raakt. Hogenhuis bespeelt de altsaxofoon mooi ingetogen, bijna omfloerst. Met een verrassende combinatie van stem en instrument als resultaat.

Arnoud van den Berg, Robin Nolan, Kevin Nolan, Kim Hoorweg en Maarten Hogenhuis tijdens hun concert in De Doelen in Rotterdam.
Arnoud van den Berg, Robin Nolan, Kevin Nolan, Kim Hoorweg en Maarten Hogenhuis tijdens hun concert in De Doelen in Rotterdam.

FRANSTALIG

Een deel van het gebrachte repertoire is Franstalig waarvan Si Tu Vois Ma Mère, uit de film Midnight in Paris een van de hoogtepunten van de avond is. Met het Nederlandstalige La Mama bedankt Hoorweg haar moeder en manager voor de afgelopen tien jaar. De muziek gaat alle kanten op, ter plaatse wordt overlegd wat er gespeeld gaat worden. Verrassing alom als zij zonder enige begeleiding Mood Indigo inzet en opnieuw laat horen flink wat in haar mars te hebben. Het volgende stuk, I Ain’t Nothing But The Blues is een nummer wat totaal vernieuwd, met respect voor het oude, wordt neergezet. Waarbij de bluesy stem van Hoorweg het stuk volledig recht doet.

Na bijna anderhalf uur spelen komt de zangeres tot de conclusie dat zij “vanavond alleen dingen heeft gedaan die ze zelf leuk vindt.” Tijd om het album nog eenmaal te promoten en een laatste stuk in te zetten. Als het podium verlaten is komt zij nog eenmaal terug met Robin Nolan. Waarbij ze samen als afsluiter een prachtige akoestische compositie brengen.

Robin en Kevin Nolan
Robin en Kevin Nolan

ONTWAPENEND

Kim Hoorweg is er in geslaagd door haar verschijning en ontwapenende manier van contact leggen met haar toehoorders vanuit een jazzclub te starten. Om vervolgens ongemerkt op te schuiven naar de sfeer van een huiskamerconcert met inkijkjes in haar dagelijkse leven.

tekst en beeld JAN PIET HARTMAN

 

Kim Hoorweg, Maarten Hogenhuis en Robin Nolan Trio
De Doelen Rotterdam, 16 december 2016

Kim Hoorweg – zang
Maarten Hogenhuis – altsaxofoon
Robin Nolan – gitaar
Kevin Nolan – ritmegitaar
Arnoud van den Berg – contrabas

www.kimhoorweg.com
www.maartenhogenhuis.com
www.robinnolanmusic.com

 

Previous

Lama staat voor vrije en onbelemmerde muziek

Next

JazzNu start serie over drummers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook