Jazzfotograaf Jean Schoubs toog op eigen initiatief naar Maastricht om daar diep onder de indruk te raken van een concert van het Rembrandt Frerichs Trio met gast Sylvian Rifflet. Of JazzNu daar een impressie van wilde? Wis en waarachtig.

Rembrandt Frerichs

Rembrandt Frerichs en zijn trio verwelkomen een speciale gast in Maastricht: de Franse jazzsensatie Sylvian Rifflet. Dit concert is een kans uit duizenden om twee zeer getalenteerde en veelzijdige artiesten te aanschouwen die met vereende krachten een geheel nieuwe geluidservaring ontwikkelen. Het werd een avond vol met prachtige en onvergetelijke muziek.

Tony Overwater

Van ver reikende samenwerkingen met artiesten als Kayhan Kalhor en Hermeto Pascal tot een muzikaliteit die boven traditionele jazz uitstrekt; Rembrandt Frerichs is een artiest die bekend staat om zijn unieke kijk op jazz. Zijn laatste samenwerking met de Parijse tenorsaxofonist/klarinettist Sylvian Rifflet – een van de topartiesten van een nieuwe generatie Franse jazzmusici – voegt weer een hoofdstuk toe aan een al rijke carrière.

Rembrandt Frerichs is een pianist met een breed perspectief. Hij doet er alles aan om gebaande paden te vermijden. In een constante zoektocht naar nieuwe ideeën en uitingen gaat hij ver buiten de grenzen van jazz op ontdekkingsreis. Hij duikt in alles: van traditionele Iraanse- tot barokmuziek. Zijn nieuwsgierigheid heeft er steeds toe geleid dat het rekken van zijn artistieke beperkingen hem bij klassiek, oriëntaals, wereldmuziek en nog verder bracht.

Vinsent Planjer

GEVIERD

Als een van de meeste gevierde musici in de Nederlandse scene, werd Rembrandt Frerichs op 22-jarige leeftijd al gevraagd op te treden op het North Sea Jazz Festival. Hij werd genomineerd voor een Edison en trad op in de legendarische jazzclub Birdland in New York.

Gastspeler Sylvian Rifflet

Sylvian Rifflet staat momenteel aan de top van de Franse jazzscene. Hij speelde al met topjazzartiesten als Riccardo Del Fra, Kenny Wheeler en Didier Levallet en hij is de winnaar van de begeerde Django d’Orprijs. Variërend van stekende, hoekige motieven tot fascinerende, minimalistische riffs; Sylvian Rifflets stijl wisselt comfortabele melodieën af met opzwepende ritmes. Zijn virtuoze capaciteit staat daarbij buiten kijf.

Tekst en foto’s JEAN SCHOUBS

Rembrandt Frerichs Trio met Sylvian Rifflet
AINSI Maastricht, 17 januari

Rembrandt Frerichs – piano en compositie
Tony Overwater – contrabas
Vinsent Planjer – drums
Sylvian Rifflet – tenorsaxofoon en klarinet


www.rembrandtfrerichs.nl

 

Previous

Paviljoen voor Ongehoorde Muziek gestart in Eindhoven

Next

Wolfert Brederode danser tussen klassiek en jazz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook