‘The God Squad’ is een muziektheatervoorstelling van de groep Ausdauer waarin door middel van actuele teksten en muziek terug wordt gekeken op de tijdgeest van de jaren 1945 – 1990. 

In deze voorstelling volgen we Trinity (gespeeld door Gabby Bakker), een jonge vrouw die op 16 juli 1945 om 5.30 uur ‘s ochtends wordt geboren in de woestijn van New Mexico, precies op het moment dat een paar kilometer verderop de test met de eerste Amerikaanse atoombom plaats vindt.Samen met Trinity reizen we kriskras door de tijd en volgen via de Koude Oorlog, de bom op Hiroshima, de uitvinding van de Pil, vrije seks en Barbie haar heftige levensloop als zangeres van de revolutionaire flowerpowergroep The God Squad.

Trinity, gespeeld door Gabby Bakker.
Trinity, gespeeld door Gabby Bakker.

De tekst, geschreven door Paul Feld (tevens de regisseur), is onder meer geïnspireerd op de roman Elementaire Deeltjes van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Als muzikaal uitgangspunt is voor het Quatuor pour la Fin du Temps van Olivier Messiaen gekozen. Messiaen schreef dit indrukwekkende meesterwerk in 1940 in een Duits gevangenkamp, alwaar hij het in januari 1941 met een kwartet ook uitvoerde voor een publiek van maar liefst vijfduizend mede-gevangenen.

De muziek voor The God Squad werd geschreven door de drie componisten van Ausdauer: Jasper le Clercq, Andreas Suntrop en Daniël Lehmann. Dat zij alle drie veel ervaring in jazz en lichte muziek hebben is goed te horen: gebruikmakend van Messiaen’s klankkleuren en toonreeksen worden diverse stijlen als country, gospel, flowerpower, punk en disco tot een indrukwekkend nieuw geheel gemengd, waarin ook nog ruimte is gemaakt voor improvisatie.

MONOLOOG

Gabby Bakker zet met haar expressieve en onderkoeld geestige manier van acteren Trinity in een indrukwekkende monoloog zeer sterk neer en maakt van haar een personage waarin je soms vol compassie en soms vol afschuw door meegezogen wordt. De muzikanten Jasper le Clercq (viool), Andreas Suntrop (gitaar), Annette Schenk (klarinet/basklarinet) en Daniël Lehmann (contrabas/basgitaar) staan als een duistere band in een cirkel om Trinity heen en ondersteunen met geweldige timing haar levensverhaal. En over timing gesproken: je blijft je verbazen hoe Gabby een lange zin over de soms abstracte muziek heen perfect laat uitkomen in een unisono break.

Trinity, gespeeld door Gabby Bakker.
Trinity, gespeeld door Gabby Bakker, in een opblaasjurk.

Door de overtuigend uitgevoerde muziek, het gestileerde expressieve spel, de prachtige zangstem en de opblaasjurk  van Gabby Bakker, slim gebruik van minimale rekwisieten en projecties en een fantastische belichting, waan je je als publiek het ene moment midden in een desolate woestijn en het volgende moment bij een ondergronds punk concert.

Echt vrolijk is het niet, deze voorstelling waarbij muziek, tekst en spel versmelten tot een meedogenloze en tegelijk geestige kijk op de mens en haar moderne geschiedenis, maar de gruwelijke schoonheid ervan blijft je nog lang bij.

MICK PAAUWE
beeld JEFF ZIMBERLIN

Jasper le Clercq op viool.
Jasper le Clercq op viool.

Muziektheatergroep Ausdauer – The God Squad
Theater Walhalla, Rotterdam, 22 januari 2016

http://www.stichting-ausdauer.nl/the-god-squad/

Gabby Bakker – spel en zang
Daniël Lehmann – contrabas/basgitaar
Annette Schenk – klarinet/basklarinet
Jasper le Clercq – viool
Andreas Suntrop – gitaar
Paul Feld – tekst/regie

24 januari | Den Haag | 14:30 uur | Theater Dakota
7 februari | Eindhoven | 20:30 uur | Natlab
10 maart | Enschede | 20:30 uur | Concordia

Previous

Frans van der Hoeven en zijn bloemetjes van geluid

Next

SPOTIFY PLAYLIST BERT PALINCKX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook