Het Belgische Aspen Edities is een klein, onafhankelijk platenhuis van Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum dat zich op de kaart heeft gezet met prachtig vormgegeven muziekalbums. De muziek beweegt zich tussen jazz en improvisatie, hedendaags klassiek, pop- of folk-invloeden en elektronica. Aspen Edities organiseert op vele plekken de Aspen Label Night. Het label deed deze avond met drie optredens C-Mine in Genk aan.

Ruben Machtelinckx is een van de oprichters van Aspen Edities.

Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum richtten samen met schrijfster Sanne Huysmans het label Aspen op. Ze geven naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit, muziek die ontsnapt aan traditionele genres, gemaakt door muzikanten die op koppige wijze een geheel eigen pad kiezen. De albums worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland. Het debuutalbum van het kwartet Porous Structures bijvoorbeeld won de Klara Award voor de beste Belgische jazz cd van 2019.

Niels van Heertum is de andere oprichter van Aspen Edities.

In Genk diende zich als eerste Veder aan. Hoe dynamisch en veelzijdig het muzikantschap van euphoniumspeler Niels Van Heertum zich ook ontwikkelt, in zijn diep persoonlijke projecten zoekt hij rust en eenvoud op.

Joachim Badenhorst maakt deel uit van Veder.

Dat blijkt ook bij Veder, zijn akoestische kwartet. Het lijkt regelmatig alsof inspiratie gezocht wordt bij de natuur: de muziek vloeit en stroomt, heeft een markante openheid die weldadig aanvoelt en toch voor de nodige prikkels zorgt. 

Frederik Leroux is ‘de helft’ van Poor Isa.

Poor Isa is het duo van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux. Eerder verscheen op Aspen When The Shade Is Stretched’, waarop beide gitaristen elk één kant voor hun rekening nemen. Samen hanteren ze een heel eigen taal. Vanuit improvisaties worden elementen uitvergroot, geïsoleerd en verder ontwikkeld totdat er kabbelende composities uit te voorschijn komen. De ongehoorde geluidswereld van Poor Isa is steevast subtiel en mysterieus. 

Trompettist Eivind Nordset Lønning trad zowel op met Veder als solo.

Trompettist Eivind Lønning is een meester van akoestische klanken, maar evengoed houdt hij zich bezig met elektronica, zo ook bij Streifenjunko, zijn duo met hartsvriend Espen Reinertsen. Hij treedt aan bij onder meer Christian Wallumrød Ensemble en Trondheim Jazz Orchestra, maar ook bij artiesten als Jenny Hval en Jim O’Rourke. Door zijn veelzijdigheid en actieradius past hij perfect binnen de wereld van Aspen Edities. In Genk speelde hij solo.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

ASPEN LABEL NIGHT
C-Mine Genk, 28 oktober ’21

VEDER
Joachim Badenhorst – klarinet, basklarinet
Eivind Lønning – trompet
Niels Van Heertum – euphonium
Ruben Machtelinckx – gitaar, banjo

POOR ISA
Ruben Machtelinckx – banjo, woodblocks, stem
Frederik Leroux – banjo, woodblocks, stem, thunderdrums

EIVIND LØNNING 
Eivind Lønning
 – trompet

 

WWW . ASPEN EDITIES . COM

 

Previous

Eric Vloeimans en Will Holshouser: engelengezang

Next

Geslaagd So What’s Next heeft geen grote namen nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook