Fakher Madallal, zanger bij Refugees for Refugees, komt uit Syrië.

Het Brosella Festival in Laken bij Brussel vierde dit jaar zijn 43e editie. Tijd voor JazzNu om er eens een kijkje te gaan nemen. Fotograaf Jeanschoubs vertoefde een lange dag tussen de jazz- en folkknakkers.

 

Nathan Daems zoekt zijn inspiratie in Zuid-Europese muziek.

Want het Brosella Festival is nauwelijks onder één noemer te vangen. Klassieke jazz, wereldjazz, groove, electro-jazz, traditionele folk en wereldmuziek met allerlei varianten, het komt in twee dagen allemaal voorbij.

Kelsang Hula zingt en bespeelt de dramyen bij Refugees for Refugees. Hij komt uit Tibet.

Vorig jaar was er voor het eerst ook poëzie te beleven, ditmaal ging het festival ermee in de herhaling. Ellen Derijcke, Kader Sevinç, Mathieu D’Angelo en Anne Penders zijn de namen van enkele optredenden.

Tristan Driessens is artistiek leider bij Refugees for Refugees. Bovendien bespeelt hij de oud.

En dan was er ook nog aan de kinderen gedacht. Kids Village was de verzamelnaam van allerlei activiteiten, voor kinderen maar evengoed voor hun ouders of familieleden.

Robbe Kieckens van het Nathan Daems Village Quartet.

Jeanschoubs koos voor foto’s van het Nathan Daems Village Quartet, Regugees for Refugees en Edmar Castaneda, met als gast Grégoire Maret. Zijn foto’s vertellen het hele verhaal van deze drie uitverkoren formaties.

Celliste Annemie Osborne van het Nathan Daems Village Quartet.

Het Nathan Daems Village Quartet had een dubbele carte-blanche gekregen van de festivalorganisatie: een voor jazz, een voor folkmuziek. De tenorsaxofonist en fluitist zoekt zijn inspiratie in Zuid-Europese traditionele klanken, waarbij hij Spanje, Frankrijk, Italië en de Balkan aandoet.

Renaud Dardenne van het Nathan Daems Village Quartet.

Zo kan het gebeuren dat een klassieker van George Brassens wordt omgebogen naar Albanese klanken en Europese muziek uit een of ander dorpje wordt gedoopt in het heilige water van de jazz.

Aren Dolma, zangeres bij Refugees for Refugees, komt uit Tibet.

Eigen composities van Nathan Daems hebben altijd dat vleugje Zuid-Europese romantiek of de zigeunerinvloeden uit de Balkan. De speciale instrumentatie van Nathans Village Quartet kan heel wat aan.

Asad Qizilbash van Refugees for Refugees, komt uit Pakistan.

Refugees for Refugees bestaat uit vluchtelingen-musici uit Syrië, Tibet, Pakistan, Irak en Afghanistan. Zij zochten en vonden nauwe samenwerking met Belgische musici. De zoektocht naar wat hen bindt vormt de basis voor nieuwe muziek, verpakt in een eigen stijl voor de tien musici.

Tareq Alsayed Yahya van Refugees for Refugees, komt uit Syrië.

Indiase raga vloeit samen met een lied uit Tibet, klanken uit de Himalaya met oosterse percussie, een Arabische suite met een Hazari-lied uit Afghanistan.

Harpist Edmar Castaneda komt uit Colombia.

Refugees for Refugees is daarmee een baken van hoop geworden in de hoop voor een betere wereld. Gegroeid uit menselijke én muzikale ontmoetingen.

Shlomi Cohen van het Edmar Castaneda Trio.

Harpist Edmar Castaneda komt uit Colombia. Van hem is bekend dat hij zijn instrument evenzeer ranselt als een flamencogitarist. Hij mengt daarbij latin-jazz met klassieke Colombiaanse volksmuziek. Castaneda speelde niet voor niets met jazzgrootheden als Wynton Marsalis, John Scofield, Paquito D’Rivera en ook met Sting en Paco De Lucia.

Grégoire Maret was gast bij het Edmar Castaneda Trio.

Als gast voegde Edmar Castaneda aan zijn trio de Zwitserse mondharmonicaspeler Grégoire Maret toe. Verrassingen verzekerd.

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

Brosella Festival
Ossegempark Laken, 13 juli ‘19

 

Refugees for Refugees

Asad Qizilbash – sarod
Aren Dolma – zang
Fakher Madallal – zang en percussie
Kelsang Hula – dramyen en zang
Mohammad Aman Yusufi – dambura en zang
Simon Leleux – percussie
Souhad Najem – quanün
Tammam Al Ramadam – ney
Tareq Alsayed Yahya – oud
Tristan Driessens – artistieke leiding en oud

 

Edmar Castaneda

Edmar Castaneda – harp
Shlomi Cohen – tenorsaxofoon en sopraansaxofoon
Rodrigo Villalon – drums
gast: Grégoire Maret – mondharmonica

 

Nathan Daems Village Quartet

Nathan Daems – tenorsaxofoon en kaval
Robbe Kieckens – percussie
Renaud Dardenne – gitaar
Annemie Osborne – cello

 

 

BROSELLA FESTIVAL BRUSSEL

 

Previous

Thuriot en Nardozza spil in huisconcert Bilzen

Next

Het prentenboek van het North Sea Jazz Festival 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook