North Sea Jazz betekent drie dagen jazz en aan jazz verwante popmuziek in Rotterdam Ahoy. Uitgebreide verslagen over dit festival kunt u onder de knop ‘Concertrecensies’ in JazzNu lezen, maar lang niet alle musici kwamen in onze drie verslagen aan bod. Een aantal musici dat niet werd besproken komt u in dit foto-overzicht tegen.

Ambrose Akinmusire

Trompettist Ambrose Akinmusire kwam met zijn project Origami Harvest, waarin rapper Nappy Nina en het New Yorkse Mivos String Quartet een belangrijke rol speelden.

Anita Baker

Soulzangeres Anita Baker was zelden in ons land. Dit keer waarschijnlijk voor de laatste keer, want haar optreden was onderdeel van haar afscheidstournee.

Bobo Stenson

De Zweed Bobo Stenson is het archetype van de ECM-pianist: bezonken, rust en ruimte scheppend.

Curtis Harding

Funky soulzanger Curtis Hardy was goed, maar misschien net iets te klein voor de grote Nile-zaal.

Danilo Pérez

Pianist Danilo Peréz had een all-star bezetting met Chris Potter (tenorsaxofoon), Avishai Cohen (trompet), Larry Grenadier (contrabas) en Jonathan Blake (drums). Zoveel leiderstalent op één podium kan bijna niet goed gaan, en het optreden verliep dan ook moeizaam.

Diana Krall met rechts Joe Lovano.

Pianist-zangeres Diana Krall is geen millimeter van het door haar sinds jaren gebaande pad afgeweken. Ze zingt en speelt nog even mooi, maar het concept begint wat sleets te worden. Tenorsaxofonist Joe Lovano gaf sjeu aan de oude standards van haar vaste repertoire.

Jacob Banks

Soms loop je toevallig langs klanken die je bij de keel grijpen. Het gebeurde bij de jonge Brits-Nigeriaanse zanger Jacob Banks. Wat een schitterende bariton, wat een soul. Een talent om in de gaten te houden.

Jorja Smith

Jorja Smith wordt – samen met Mahalia – beschouwd als de zangeres die de erfenis van Amy Winehouse beheert. Jorja Smith deed dat het beste, al zou je willen dat er iets meer van haar zelf te horen was.

Mahalia

Mahalia kwam wat minder goed uit de verf dan Jorja Smith als het nieuwe talent dat in de voetsporen van Amy Winehouse moet treden.

Macy Gray

Zangeres Macy Gray zou volgens het programmaboek moeten opvallen door de verfrissende wijze waarop ze pop, soul en hiphop met elkaar verbindt. Gray gaf de indruk dat ze verfrissing niet bij frisdrank zoekt.

Marcus Scott

De feestband Tower of Power werd voor een groot deel gedragen door zanger Marcus Scott, die onvermoeibaar leek.

Publiek bij Gladys Knight

Het publiek raakte geëmotioneerd van het prachtige optreden van zangeres Gladys Knight.

Rag ‘n’ Bone Man

Hiphop en blues van de Britse reus Rag ‘n’ Bone Man. Voor wie van ruige beats houdt was hij de man om naar toe te gaan.

Steve Gadd

De bescheidenheid zelve. Drummer Steve Gadd die op honderden platen te horen is, leidde een kwartet met gitarist David Spinozza (Paul McCartney en John Lennon), basgitarist Jimmy Johnson (James Taylor en Lee Ritenour), trompettist Walt Fowler (Ray Charles, Toto) en Kevin Hays op keyboards (Brad Mehldau, Joshua Redman).

Sylvester Uzoma Onyejiaka II

Het project Sly5thAve is een eerbetoon aan hiphop- en gangstapionier Dr. Dre. Componist en dirigent Sylvester Uzoma Onyejiaka II leidde het Nederlandse Re:Freshed Orchestra, dat als een soort mini-Metropole Orkest een schitterende prestatie leverde.

‘Verkeersregelaars’ aan het werk.

North Sea Jazz was zo druk dat er ‘verkeersregelaars’ nodig waren om het publiek in goede banen te leiden.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

North Sea Jazz Festival
Ahoy Rotterdam, 12, 13 en 14 juli ‘19

 

www.northseajazz.com

 

Previous

Brosella Festival België kiest voor de volle breedte

Next

Ritmebewaker en swinger Ruud Jacobs overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook