Jazz en het Franse chanson gingen deze avond samen in de serie Jazz al ‘Trappe in Ans bij Luik. Fotograaf Jeanschoubs ging het trio dat deze mix vertolkte, in beelden vangen.

Pierre Vaiana

Jazz en het Franse chanson, het is weer eens wat anders. Zou je zeggen, maar dat ligt toch ietsje anders. Want de uitvoerders ervan, L’Ame des Poètes, brachten er al zeven albums mee uit. Het trio slaat al sinds 1992 de handen ineen. Jacques Brel, George Brassens, Edith Piaf, Charles Trenet en Léo Ferré leverden inspiratie, maar ook Francis Cabrel en Serge Gainsbourg.

Fabien Degryse

L’Ame des Poètes, een naam afgeleid van een lied van Charles Trenet, blijft bezieling vinden in het uitgebreide boek van Franse chansons. In de meest recente zijweg die de drie insloegen, namen zij als uitgangspunt het lied Le Métèque van Georges Moustaki. Maar de culturele diversiteit die kunstenaars als Charles Aznavour, Josephine Baker, Yves Montand, Dick Annegarn en Henri Salvador aan het Franse lied verbonden, vormt onderdeel van het concept van L’Ame des Poètes.

Jean-Louis Rassinfosse

Liedkunst moet het uiteraard altijd hebben van teksten. Die laat L’Ame des Poètes voor wat ze zijn. Zij verpakken de emoties van het Franse chanson in de klanken van sopraansaxofoon, akoestische gitaar en contrabas en treffen aldus de ziel van deze kunstvorm.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

JAZZ AL’ TRAPPE – L’AME DES POÈTES
Centre Culturel d’Ans (B), 3 juni ‘22

Pierre Vaiana – sopraansaxofoon
Fabien Degryse – akoestische gitaar
Jean-Louis Rassinfosse – contrabas

Previous

Van Hemmen/Dumoulin met altijd behagende muziek

Next

Jazz te Gast verborgen parel in het Groningse land

Lees ook