Maar liefst vier optredens verzorgden tenorsaxofonist Yuri Honing en pianist Wolfert Brederode in TivoliVredenburg om hun nieuwste project ‘Avalon Songs’ in het volle licht te kunnen plaatsen. ‘Avalon Songs’ is ook de titel van hun eerste duo-cd.

Wolfert Brederode en Yuri Honing tijdens hun optredens in Utrecht.

Avalon is de mythische plek waar Koning Arthur en zijn alles overheersende zwaard Excalibur begraven zouden liggen. Deze grondslag voor een oude Keltische mythe tillen Yuri Honing en Wolfert Brederode met hun muziek ook naar onze tijd, omdat zij daarmee willen aanduiden dat alles verandert, maar niemand weet hoe dat in zijn werk gaat.

Wolfert Brederode

Avalon Songs bevat werk van de beide uitvoerders, maar verrassend genoeg ook van Charlie Haden en Billy Strayhorn. Wie de plaat beluistert wordt getroffen door de sfeer die de mystiek van Avalon indringend interpreteert. De beide musici scheppen een enorme zeggingskracht met vaak slechts een handvol noten.

Yuri Honing

In Cloud Nine werd tijdens de concerten uiteraard werk van Avalon Songs ten gehore gebracht. De minimalistische klanken toonden aan hoe in een tijd als deze, waarin een pandemie vrijwel alles wat dagelijkse beslommeringen betreft heeft lamgelegd, creativiteit altijd een uitweg vindt. Saxofonist en pianist hadden al jaren het plan duo-uitvoeringen op cd vast te leggen, Covid-19 maakte van die plannen werkelijkheid.

In Museum De Fundatie in Zwolle is de tentoonstelling Avalon ingericht. Daar is werk te zien van beeldend kunstenaar Mariecke van der Linden en beeldhouwer Ronald A. Westerhuis, die er samenwerken met Yuri Honing.

Yuri Honing

Op JazzNu is op korte termijn een bespreking te lezen van het duo-abum Avalon Songs.

REDACTIE
Foto’s RANJANI NIROSHA

YURI HONING EN WOLFERT BREDERODE – ALBUMPRESENTATIE ‘AVALON SONGS’

Cloud Nine TivoliVredenburg Utrecht, 6 december ’20

Yuri Honing – tenorsaxofoon
Wolfert Brederode – piano en Fender Rhodes

 

www.yurihoning.com

www.wolfertbrederode.com

Previous

Muziek Sonny Rollins na halve eeuw terug in Arnhem

Next

Uitbundig feest voor klarinetten en stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook