België is gezegend met een groot aantal (kleine) jazzfestivals. En daarbij gaat het gezegde ‘klein maar fijn’ zeker op. Al die kleintjes hebben volop bestaansrecht. Kijk maar naar Jazz Broukay. Fotograaf Jeanschoubs ging een kijkje nemen bij het zilveren jubileum.

Dylan Reinhardt is spits van het trio Sweet Caravan.

Vijfentwintig jaar Jazz Broukay, daar in Eben-Emael zijn ze er trots op. De plaats ligt iets ten zuiden van Maastricht. Eben-Emael wordt deels beheerst door de Toren van Eben-Ezer, die tussen 1951 en 1965 werd gebouwd door de autodidactische schrijver, dichter, architect en filosoof Robert Garcet.

Rocky Gresset is een telg van een Franse gipsy-familie.

In de schaduw van de Toren van Eben-Ezer vindt jaarlijks Jazz Broukay plaats. Sinds 2021 draagt de toren het predikaat Toren van de Vrede en daar wil de organisatie van het jazzfestival graag op mee liften. Jazz is vrede en dat moet in het concept van het festival tot uitdrukking komen.

Arnaud Cabay is de slagwerker van het BAM Trio.

Daarom had Jazz Broukay dit jaar drie thema’s: It’s Belgian, Gipsy Swing en Terrasse Jazz. Elk derde weekeinde van augustus wordt plaats ingeruimd voor Jazz Broukay en dan wordt speelgelegenheid geboden aan musici uit verschillende generaties.

Vooral Maxime Moyaerts zorgt bij het BAM Trio voor de juiste klappen.

Het BAM Trio opende Jazz Broukay. Centraal hier staat het Hammondorgel van Maxime Moyaerts. De naam van het trio is niet zomaar afgeleid van harde klappen die je kunt geven: bam! Daarvoor tekende overigens niet alleen het orgel.

Pascale Elia was een van de weinige vrouwelijke musici op Jazz Broukay.

De Belgische zangeres Pascale Elia verkende niet alleen haar geboorteland, maar ook Amerika en Japan. Na haar terugkeer in België formeerde  ze een concept, waarin pianist Pascal Mohy speciale gast is.

De Slim Bigband Vitzkids in actie tijdens Jazz Broukay.

De Slim Bigband Vitzkids is de jongste big band van Nederland. De musici zijn in de leeftijd van 8 tot 16 jaar en zijn afkomstig van de conservatoria in Heerlen, Maastricht en Aken. Hun repertoire is zeker niet gemakzuchtig als je de namen van componisten als Joe Zawinul, Herbie Hancock en Art Blakey ziet.

Jerôme Nahon speelt in Sweet Caravan.

Sweet Caravan vertegenwoordigde het thema Gipsy Swing. Het trio kwam stomtoevallig tot stand toen de jonge gitarist Dylan Reinhardt het atelier van Jérôme Nahon binnen stapte om zijn gitaar te laten repareren. Nahons oude vriend, contrabassist Jean Borlée sloot snel aan.

Nicolas Puma beoefent de schone kunst van gipsy jazz.

Het is niet alleen gipsyjazz die het trio speelt. Naast die van Django Reinhardt komt ook de nalatenschap van Charlie Parker, Toots Thielemans en Stevie Wonder voorbij.

Joachim Iannello leidt het gelijknamige trio.

Gipsy violist Joachim Iannello nodigde voor Jazz Broukay de Franse gitarist Rocky Gresset uit. Hij is afkomstig uit een Franse zigeunerfamilie en ademt als het ware de warmbloedige geest van gipsy jazz uit.

Werner Lauscher speelt in het kwartet van Pascale Elia.

De Gumbo Jazzband sloot op zondag de 25e editie van Jazz Broukay af.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

JAZZ BROUKAY

Eben-Emael, 19 en 20 augustus ’22

BAM Trio
Bastien Jeuniaux – gitaar
Arnaud Cabay – drums
Maxime Moyaerts – hammondorgel

Pascale Elia Homin’In Quartet
Pascale Elia
– zang
Pascal Mohy – piano
Werner Lauscher – contrabas
Adrien Verderame – drums

Slim Bigband Vitzkids

Sweet Caravan
Dylan Reinhardt – gitaar
Jérôme Nahon – gitaar
Jean Borlée – contrabas

Joachim Iannello trio featuring Rocky Gresset
Joachim Iannello – viool
Nicolas La Placa – gitaar
Rocky Gresset – gitaar
Nicolas Puma – contrabas

The Gumbo Jazzband
Hugo Kuijpers – kornet
René Stallinga – trombone
Jan Bessems – altsaxofoon
Pie Houben – gitaar
Jan Lempens – contrabas
Peter Corsius – drums

www.jazzaubrokay.be

Previous

ZomerJazzFiets Tour knalt naar zijn 36e editie

Next

Lucas van Merwijk (rondetijd 5.41,87)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook