In een bijzondere bezetting trad Jef Neve met een septet aan in cultuurcentrum De Kimpel in Bilzen. Fotograaf Jeanschoubs trok ‘op onderzoek’ uit.

Nicolas Kummert

Drie tenorsaxofonisten en een bastrombonist, je treft ze niet vaak aan in de bezetting van jazzensembles. Pianist Jef Neve durft het avontuur aan en bracht deze instrumentalisten bij elkaar. In een nieuw project met de titel Mysterium.

Pieter Kindt

Drie rietblazers derhalve en twee koperblazers. Want naast de bastrombonist stond er ook nog een trompettist op het podium. Het was allemaal nodig voor dit nieuwste project van de Belgische pianist en ensembleleider Jef Neve.

Teus Nobel

Met de drie tenorsaxofoons, die volgens Neve een zowel mysterieuze als massieve klank voortbrengen, wilde hij een aantal sferen bij het publiek deponeren: zowel agressief als zalvend, ongedwongen improviserend als obligaat klassiek. Om het frequentiebereik zo ver mogelijk op te rekken, dienden trompet en bastrombone zich te mengen met de saxofoonklanken. Daarbij dient aangetekend dat Jef Neve met zijn piano en de contrabas in zijn septet voor de basisstructuur van de muziek dienden te zorgen.

Janos Bruneel

De keuze voor de musici lag voor Jef Neve voor de hand. Hij wilde de crème de la crème van de Europese jazz- en die van de klassieke muziekwereld bijeenbrengen. Dit alles om de compositie die zo nauw samenhangt met deze bijzondere bezetting, tot een zo vruchtbaar mogelijk leven te laten leiden.

Jef Neve

En de achter liggende bedoeling? Het publiek de gelegenheid geven de wereld van vandaag even los te laten en zich te laten leiden naar iets wat je niet hoeft te begrijpen. Laat het leven maar even, beleef een muzikaal mysterie, dat wil Jef Neve de toehoorders bieden.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

JEF NEVE –
MYSTERIUM

Cultuurcentrum De Kimpel,
Bilzen (B),
9 november ’21

Jef Neve – piano en compositie
Teus Nobel – trompet
Pieter Kindt – bastrombone
Nicolas Kummert – tenorsaxofoon
Bruno Van der Haegen – tenorsaxofoon
Andy Dhondt – tenorsaxofoon
Janos Bruneel – contrabas

 

WWW . JEF NEVE . COM

Previous

Praatgrage Ibrahim Maalouf ‘vergeet’ te musiceren

Next

Pierre Courbois (rondetijd 5.52,33)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook