Punkdichter wordt hij genoemd, de Brit John Cooper Clarke. Die eretitel verwierf hij in de late jaren zeventig. Hoewel het tijdperk van de eerste punkgolf vrijwel is uitgedoofd, treedt Cooper Clarke nog altijd op. Deze avond was hij in Amsterdam, waar fotografe Ranjani Nirosha de camera in de aanslag hield.

John Cooper Clarke

Bij het horen van de naam John Cooper Clarke denk je niet meteen aan jazz. Hij is geworteld in de popmuziek van de jaren zeventig, liet zich inspireren door Chuck Berry – zijn punkgedichten worden even scherp afgevuurd als diens gitaarriffs – en ritme voert de boventoon.

“Mijn gedichten zijn ritmisch op hun eigen voorwaarden”, zegt hij in een interview met NRC/Handelsblad. “Als je daar bas en drums achter zet, is het alsof je ze vast spijkert aan de vloer.”

John Cooper Clarke

Een herkenbaar silhouet is zijn enige podiumattribuut, meldt NRC/Handelsblad. “Het publiek herkent mij aan mijn strakke kostuum, mijn puntlaarzen, mijn wilde haar en mager postuur. Godzijdank heb ik er nooit moeite voor hoeven doen mijn sprietige gestalte in stand te houden.”

John Cooper Clarke

Dat blijkt uit de foto’s van Ranjani Nirosha. John Cooper Clarke, hij had zo een ‘free-jazz musician’ kunnen zijn. Wat zijn freeëe uiterlijk althans betreft…

REDACTIE
Foto’s RANJANI NIROSHA

 

John Cooper Clarke
Q-Factory Amsterdam, 26 oktober ‘19

John Cooper Clarke – gedichten en voordracht

 

www.johncooperclarke.com

Previous

Sanna van Vliet (rondetijd 4.53,87)

Next

Pablo Held Trio moet het hebben van improvisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook