Er zijn in Nederland in elk geval twee jazzmusici die het afgelopen week zo druk hadden, dat ze zichzelf voorbij liepen. Dat zijn tenorsaxofonist Gideon Tazelaar en trompettist Ian Cleaver, die in enkele dagen tijd een handvol concerten gaven met slagwerker Jorge Rossy en en passant ook nog een dag inruimden voor een cd-opname met zijn kwartet, waar zij deel van uitmaken.

 

Ian Cleaver

Dat kwartet werd vervolmaakt door de Deense contrabassist Felix Moseholm. De vier speelden zaterdag 8 augustus in Czaar in Amsterdam, een dag later verzorgden zij twee concerten tijdens het Grachtenfestival in dezelfde stad en op woensdag 12 augustus traden zij in zowel de middag als avond aan in De Kring, eveneens in Amsterdam. Een dag eerder, op dinsdag, waren zij in een opnamestudio, waar het kwartet voor sommige stukken werd uitgebreid met altsaxofonist Benjamin Herman en basklarinettist Joris Roelofs.

Jorge Rossy

Het kwartet van Jorge Rossy bedient zich van stukken uit de jazztraditie. Er staat slechts één eigen stuk op het repertoire. Aan alle concerten begonnen de vier onvoorbereid. Ian Cleaver had al eens eerder tijdens een jamsessie met Jorge Rossy gespeeld, Felix Moseholm en Gideon Tazelaar ook al, maar dan tijdens concerten in Scandinavië. Trompettist Cleaver hoopt dat wanneer de zojuist opgenomen cd uitkomt, er een tournee met de bekende drummer aan vast wordt gekoppeld.

Gideon Tazelaar

De 56-jarige Jorge Rossy is afkomstig van Spanje. Hij bespeelt naast drums ook piano en vibrafoon. In de jaren tachtig, aan het begin van zijn carrière trad hij voornamelijk op met Spaanse jazzmusici, maar ook met Kenny Wheeler, Sal Nistico en Woody Shaw. In 1989 verkaste hij naar Boston om trompet te studeren aan het beroemde Berklee College of Music. Twee jaar later verkoos hij New York als woonplaats, waar hij optrad met musici als Mark Turner en Kurt Rosenwinkel.

Felix Moseholm

Jorge Rossy verwierf de meeste faam bij het trio van pianist Brad Mehldau. Met deze pianist nam hij van 1993 tot 2006 twaalf albums op. Van 1997 tot 2005 speelde hij mee op zes platen van The Bloom Daddies, de elektrische band van tenorsaxofonist Chris Cheek. Tot nu toe speelde hij met alle groten van de jazz, onder wie Wayne Shorter, Charlie Haden en in Carla Bley’s Liberation Music Orchestra.

Tijdens de Czaar Sessions, een nieuw initiatief voor jazzuitvoeringen in het gelijknamige Amsterdamse café, was fotografe Ranjani Nirosha aanwezig voor een korte fotosessie.

REDACTIE
Foto’s RANJANI NIROSHA

 

JORGE ROSSY QUARTET

Café Czaar, Amsterdam, 8 augustus 2020

Gideon Tazelaar – tenorsaxofoon
Ian Cleaver – trompet
Felix Moseholm – contrabas
Jorge Rossy – drums

 

WEBSITE JORGE ROSSY

Previous

De angel is uit de jazz

Next

Kunst en cultuur Nederland nu definitief opgeheven

Lees ook