Iedereen die het North Sea Jazz Festival wel eens bezocht, is geraakt door de massieve berg aan indrukken die het festival nalaat. Een ervan is de enorme kleurenrijkdom van het evenement. Fotograaf en journalist Tom Beetz bezocht dit jaar wederom voor JazzNu het Rotterdamse festival en deed er uitgebreid verslag van (zie de verwijzing onder dit artikel). Maar zijn indrukkenarsenaal is zo veel omvattend, dat JazzNu besloot er een extra aflevering van ‘Jazz in Beeld’ aan te wijden. Kijk mee in dit prachtige foto-album van Tom Beetz.

Zangeres Zoë Modiga en gitarist Urban Nobela komen uit Zululand. Zoë danste als een slangenmens en liet haar schare fans voor het podium een poging doen om hun benen net zo hoog op te zwaaien als zij deed.

De band van gitarist Cory Wong was een kleine swingende big band met een fijne blazerssectie. Wong liet zich horen als een van de interessantste gitaristen van dit moment.  De blazerssectie wordt gevormd door trompettist Jay Webb, Michael Nelson op trombone, tenorsaxofonist Kenni Holman en baritonsaxofonist Sam Greenfield.
Nile Rodgers is componist, arrangeur, gitarist en producer, en vooral de oprichter van de Amerikaanse disco/funk band Chic waarmee hij 46 jaar na de oprichting nog steeds op het podium staat en de grootste zalen aan het dansen krijgt.

Bij de band van de Londense keyboardspeler Joe Armon-Jones zat een zanger in een opvallende outfit wietdampen over de voorste rijen uit te blazen.

De gedistingeerde veteraan/contrabassist Ron Carter is nog steeds even trefzeker als in zijn jaren bij Miles Davis.

Jazz uit Finland is hier niet zo bekend. Saxofoniste Linda Fredriksson is een perfecte kandidaat om aan die onbekendheid een einde te maken.

De Engels-Oegandese soulzanger Michael Kiwanuka brak tien jaar geleden dankzij een BBC-competitie door. Inmiddels is hij als superster op de allergrootste podia te vinden.

De beste latin-pianist van dit moment, Ganzalo Rubalcaba, kwam te weinig aan bod, omdat zangeres Aymée Nuviola nogal wat ruimte opeiste. Maar als hij soleerde dan viel al het andere in het niet.

Het was niet toegestaan om souldiva Diane Ross met professionele apparatuur te fotograferen. Met een mobiele telefoon mocht het wel, wat vrijwel iedereen van de tienduizend Nile-zaal bezoekers dan ook deed.

En met de betere mobiele telefoons werden nog aardige foto’s van Diane Ross gemaakt.

Eliane Elias wordt beschouwd als de beste Braziliaanse pianiste. Na een wat narrig en mopperig begin omdat ze vanwege een enorme Schiphol-file veel te laat arriveerde, kwam ze uiteindelijk los en werd ze een stuk vriendelijker met haar fraaie improvisaties op muziek van Braziliaanse componisten.

Altsaxofonist Gary Bartz is pas 81 jaar. Hij klink nog steeds als een jonge god en opende het festival in de fijne Congo-tent.

Musicus, schrijver, dichter en vocalist Anthony Joseph zingt zijn gedichten op een manier die zich ergens tussen hiphop en spoken word bevindt. Hij zwaait, danst  en krijst het uit op de muziek van zijn strakke band.

Pianist Herbie Hancock speelde als ‘Artist in Residence’ alle dagen met gitarist Lionel Loueke en trompettist Terence Blanchard en bleef een beetje verstopt achter zijn piano en keyboard.

De Japanse pianiste Aki Takase bleef onbewogen bij de grappen van drummer Han Bennink en bleef haar eigen muzikale weg gaan.

Zangeres Stacey Kent heeft eigenlijk een klein stemmetje en zingt voornamelijk standards. Maar met haar licht sensuele en sympathieke geluid maakt ze daarvan relaxte jazz om van te genieten.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL
Ahoy Rotterdam 8 t/m 10 juli ’22

www.northseajazz.com

Previous

North Sea Jazz toont springlevende jazz anno ‘22

Next

Avishai Cohen’s ‘Shifting Sands’ is van wereldklasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook